Rossi s Lorenzem jdou do finále

vydáno 22. 10. 2015, text hell, foto MotoGP

Do konce letošního seriálu MS silničních závodů motocyklů zbývají dva poslední podniky v Sepangu a Valencii. Celý svět sleduje, jak dopadne vnitrotýmový souboj Yamahy mezi V. Rossim a J. Lorenzem. Pojďme to probrat za pomoci statistiky.

Valentino Rossi po Phillip Islandu vede nad Jorge Lorenzem o 11 bodů. Je to náskok nevelký a vzhledem k Lorenzově formě rozhodně zatím nestačí. V případě, že Lorenzo v obou posledních dvou GP zvítězí a Rossi dojede hned za ním na druhém místě, měl by mít v konečném součtu Rossi stále ještě jednobodový náskok. V případě, že Lorenzo v Malajsii z jakýchkoliv důvodů nedojede, nebo skončí se ztrátou 15 či více bodů za Rossim, stane se Valentino mistrem světa už po této neděli. Rossimu by v tomto případě stačilo dokončit závod na třetí pozici. V případě, že nedojede Rossi a Lorenzo skončí pátý nebo lépe, srovná krok s Rossim nebo se dokonce dostane do průběžného vedení. Každopádně platí, že Lorenzo odjezdil poslední Velké ceny doslova vabank a často tak dokázal Rossiho porážet, buď v pořadí závodu, nebo alespoň v jeho průběhu. Jízda tímto stylem přináší nejen rychlejší časy, ale také větší riziko pádu, chyb nebo předčasného ojetí pneumatik, jak jsme to například u Lorenza viděli v GP Japonska. Rossi si je zase svého postavení moc dobře vědomý, jede víc takticky, což znamená, že většinou není tak rychlý jako Lorenzo, na druhou stranu zkušenosti mluví malinko víc pro něj. Jak jsme v této sezoně už mnohokrát viděli, je schopný ve chvíli, kdy to potřebuje, podávat obdivuhodné výkony. Pokud ale nezíská svůj desátý titul v tomto roce, už se tato situace nemusí nikdy zopakovat.
Valentino Rossi stál v této sezoně ze šestnácti závodů 14x na stupních vítězů, z toho zvítězil 4x. Pokaždé závod dokončil, jednou kvůli dešti a taktické chybě se propadl z prvního na páté místo, v Austrálii potom přišel velice těsně o bronzovou příčku v souboji s Andreou Iannonem. Jorge Lorenzo zvítězil letos už 6x, na pódiu stál 10x. Závod v Misanu po pádu nedokončil.
Připomeňme si, jak vypadá bodování mistrovského silničního závodu: 1. místo – 25 bodů, 2. místo – 20 bodů, 3. místo 16 bodů, 4. místo – 13 bodů, 5. místo 11 bodů a pak už za každé další umístění do patnácté pozice jeden bod dolů.

Výsledky posledních tří odjetých závodů sezony 2015 (GP Aragonie + GP Japonska + GP Austrálie):

Rossi: 16 + 20 + 13 = 49 bodů

Lorenzo: 25 + 16 + 20 = 61 bodů


Poslední dva závody (Sepang + Valencie) třídy MotoGP v roce 2014:

Rossi: 20 + 20 = 40 bodů

Lorenzo: 16 + 0 = 16 bodů

Dosavadní vítězství a pódiové pozice v Sepangu a Valencii napříč třídami:

Rossi (v MS závodí od roku 1996): Sepang: 7x 1. místo, 3x 2. místo, 1x 3. místo. Valencie: 2x 1. místo, 3x 2. místo, 3x 3. místo. Celkově 19x pódiová pozice, z toho 9x vítězství

Lorenzo (v MS závodí od roku 2002): Sepang: 1x 1. místo, 1x 2. místo, 5x 3. místo. Valencie: 2x 1. místo, 1x 2. místo, 1x 3. místo. Celkově 11x pódiová pozice, z toho 3x vítězství

Každý závod je však úplně jiný, takže i tato srovnání vypadají tak trochu jako předpověď počasí v České televizi z počítačových modelů, aniž by se někdo podíval z okna. Tedy může, ale nemusí něco napovědět. Každopádně moudřejší budeme možná už po tomto víkendu, možná si na rozuzlení počkáme do 8. listopadu.



Přečtěte si také

Lorenzo využil příležitosti  8. 11. 2015  

Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...