Velká cena Velké Británie prostě uplavala

vydáno 29. 8. 2018, text Petr Hájek, foto motogp.com, Youthstream, Kawasaki

GP Velké Británie v Silverstonu se nejela, motokrosař Petr Polák je třetím juniorem na světě a titul v USA obhájil Eli Tomac

V neděli se měla jet Velká cena GB na okruhu v Silverstone, ale vytrvalý déšť zaplavil trať a všechny tři závody byly z bezpečnostních důvodů zrušeny. Petr Polák skončil třetí na motokrosovém mistrovství světa juniorů do 125 cm3 v Austrálii a Slovák Vaculík vyhrál plochodrážní GP v polském Chořově.


Samá voda, samá voda...
GP v Silverstonu uplavala

Velká cena Velké Británie na nejdelším a nejrychlejším okruhu slibovala pěkné závody. Jenže ostrovy byly smáčeny deštěm, který byl nejvytrvalejší napotvoru v neděli, a tak se po několikahodinovém čekání rozhodlo, že se velká cena ruší. 

Od pátku se počasí horšilo, v sobotu byl čtvrtý volný trénink MotoGP zastaven červenou vlajkou když na vodě havarovalo naráz několik jezdců. Ukázalo se, že okruh s novým asfaltovým povrchem není dostatečně odvodněn, není schopen se zbavit přebytků vody ani delší dobu po dešti a na trati zůstávají hluboké kaluže. Nebezpečí demonstroval Španěl Alex Rins, který instinktivně vystoupil z motocyklu při rychlosti přes 200 km/h, když přišel náhle o adhezi, a zachránil si tak kůži.

Jezdci tedy zůstali bez bodu, připomeňme si aspoň, jak si vedli v trénincích. Jakub Kornfeil vyhrál třetí volný trénink, v prvním byl čtvrtý, ve druhém osmý. Kvalifikaci ale už narušil déšť a Kubajz skončil 17. Kvalifikaci Moto2 vyhrál favorit Bagnaia, ale druhý byl překvapivě Remy Gardner, kandidát na titul Miguel Oliveira měl startovat až z osmé řady.
V kvalifikaci MotoGP byli nejrychlejší jezdci Ducati v pořadí Lorenzo, Dovizioso, třetí skončil Zarco, čtvrtý Crutchlow před Márquezem. Yamaze se dařilo v 1. tréninku, ale v kvaldě skončili Vinales s Rossim až ve čtvrté řadě. Abraham byl 20. Jezdci se po zrušeném závodě na sociálních sítích omlouvali fanouškům, nejvíce zklamaný byl samozřejmě Cal Crutchlow, který se chtěl ukázat před domácím publikem v nejlepší formě. Omluvy španělských závodníků britským divákům se zvoláním Uvidíme se v Misanu! ovšem zněly trochu legračně…
Během necelých tří dnů došlo v Silverstonu ke 30 pádům, pouze Isaac Vinales a Tito Rabat si zlomil nohu a je po operaci.
Naposledy byla zrušena Velká cena Rakouska na Salzburgringu před 38 lety.



Petr Polák na bedně mistrovství světa se lvem na prsou a svou oblíbenou 313
 Petr Polák třetí na světě

V daleké Austrálii se jelo motokrosové mistrovství světa juniorů, tedy nejmenších kubatur 65, 85 a 125 cm3 a skvělého úspěchu dosáhl Petr Polák, který získal v nejsilnější třídě bronzový metál.

A mohlo to být ještě lepší – ve třídě do 65 kubíků totiž vyhrál první závod Víťa Marek a to s náskokem přes 19 sekund! Ve druhém závodě měl bohužel smůlu, skončil bez bodu na 21. místě, což ho odsunulo celkově až na 9. místo. Ale ta první jízda – parádní výkon.

Stejně jako Marek dopadl ve třídě do 85 cm3 syn Stefana Evertse Liam, kterého jsme viděli nedávno v Lokti: první závod vyhrál, ve druhém havaroval na skoku hned po startu, což v součtu znamenalo rovněž až 9. místo celkově. Otec Stefan byl pochopitelně zklamaný: „Smůla, Liam mohl být mistrem světa, byl na trati nejrychlejší.“ No ale to samé platí i o Markovi! V této třídě jsme jezdce neměli.

Petr Polák (KTM) si vedl výborně v obou závodech 125, když pokaždé dojel na bednu – nejprve třetí, pak dokonce druhý. První závod se stal kořistí Itala Mattii Guadagniniho (Husqvarna) před domácím závodníkem Baileym Malkiewiczem (Yamaha), ten pak ovládl druhý závod před naším pilotem, který těsně porazil vítěze prvního závodu. Po součtu bodů se stal Malkiewicz mistrem světa před Italem a naším Petrem Polákem.

Mistrovství světa juniorů, Horsham (Austrálie)
125 cm3
1. závod:
1. Guadagnini (I, Husqvarna), 2. Malkiewicz (AUS, Yamaha), 3. Polák (CZ, KTM)
2. závod: 1. Malkiewicz, 2. Polák, 3. Guadagnini
Celkově: 1. Malkiewicz 47, 2. Guadagnini 45, 3. Polák 42

85 cm3
1. závod:
1. Everts (B, KTM), 2. de Wolf (NL, KTM), 3. Braswell (USA, KTM)
2. závod: 1. Braswell, 2. Kooiker (NL, Yamaha), 3. Mc Lellan (ZA, KTM)
Celkově: 1. Braswell 45, 2. de Wolf 37, 3. Karssemakers (NL, KTM) 36

65 cm3
1. závod:
1. Marek (CZ, KTM), 2. Van Drunen (NL, Husqvarna), 3. Temmerman (USA, KTM)
2. závod: 1. Best (USA, KTM), 2. Plath (AUS, Husqvarna), 3. Rispoli (I, KTM)
Celkově: 1. Plath 38, 2. Temmerman 38 p.; 3. Rispoli 35, … 9. Marek 25



Eli Tomac si poradil i s tímhle bahnem a obhájil titul 450
Ani bahno Musquinovi nepomohlo

Francouzi Marvinu Musquinovi se nakonec nepodařilo získat titul amerického motokrosového šampiona a Eli Tomac se tak stal od roku 2006 prvním, kdo dokázal obhájit titul. Poslední závody v Crawfordsville ve státě Indiana ovládl Justin Barcia.

Musquin (KTM) se v závěru sezony tlačil bodově na Tomaca (Kawasaki), dokonce se na chvíli ocitl na čele tabulky, a tak se dal čekat dramatický závěr boje o titul. Závodům v Crawfordsville předcházely ještě závody v Budds Creeku, kde vyhráli Němec Ken Roczen (Honda) a obhájce titulu Tomac, Musquin dojel druhý a čtvrtý a do Crawfordsville přijel se ztrátou 20 bodů.

V Crawfordsville přivítalo jezdce hluboké bahno a to přisuzovalo větší šance na úspěch Francouzi. Jenže oběma kandidýtům na titul vypálil rybník Justin Barcia (Yamaha), který tak vyhrál poprvé nejen v této sezoně, ale poprvé od roku 2015! Vyhrál obě jízdy.
Tomac v té první dojel druhý, Musquin až čtvrtý, což znamenalo, že by musel Francouz poslední závod vyhrát a Tomac nebodovat, aby se titul přiklonil na francouzskou stranu. To se ovšem nestalo, Musquin dojel třetí a Tomac devátý, což je pro něho nejhorší výsledek sezony (kromě jedné nedokončené jízdy v RedBud), ale titul je v kapse. Jediným francouzským mistrem USA v motokrosu tak zůstává Jean-Michel Bayle z roku 1991, ten tehdy na Hondě získal v jednom roce jak superkrosový, tak motokrosové tituly ve třídách 250 a 500!
V konečné tabulce ztrácí Musquin na mistra 16 bodů, ale na počet vítězství byl Tomac jasně lepší: 15 ku 5. Na třetím místě je Roczen, který byl mistrem USA v této třídě v letech 2014 (KTM) a 2016 (Suzuki).

Ve třídě 250 bylo už rozhodnuto, Aaron Plessinger (Yamaha) přesto i v těžkém terénu potvrdil svou letošní suverenitu a vyhrál oba závody, titul získal s náskokem 110 bodů na Alexe Martina (KTM), který se spokojil se dvěma devátými místy. Obhájce titulu Zach Osborne (Husqvarna) vyhrál první dva závody, na třetím podniku se ale zranil a do sezony už nezasáhl.

Mistrovství USA motokros 2018

Konečné pořadí 450: 1. Tomac (Kawasaki) 527, 2. Musquin (F, KTM) 511, 3. Roczen (D, Honda) 445, 4. Barcia (Yamaha) 444, 5. Baggett (KTM) 391, 6. Nicoletti (Husqvarna) 311
Konečné pořadí 250: 1. Plessinger (Yamaha) 500, 2. Martin (KTM) 390, 3. Cooper (Yamaha) 352, 4. Hampshire (Honda) 337, 5. McElrath (KTM) 332, 6. Sexton (Honda) 324


?Vaculík vyhrál GP
Po loňském úrazu a rozpačitém začátku sezony se stal Slovák Martin Vaculík vítězem plochodrážní GP v polském Chořově před domácím Zmarzlikem a Britem Woffindenem a v tabulce mistrovství světa poskočil na 13. místo. Vede stále Tai Woffinden (103) před Poláky Zmarzlikem (87) a Janowskim (79)


Ve Švýcarsku i Bulharsku Herlings a Prado
Kdo jiný než tihle dva se mohl stát vítězem motokrosových velkých cen ve Frauenfeldu a v Ševlevu. Jeffrey Herlings (NL) nyní vede třídu MXGP o 73 body před Cairolim (I), třídu MX2 vede Jorge Prado (E), před Lotyšem Jonassem (všichni KTM) o 30 bodů. Ve Frauenfeldu se jelo i mistrovství Evropy 125, kde dojel Petr Polák sedmý a desátý a drží celkové čtvrté místo.


Haslam dvakrát v Cadwellu
Budoucí tovární jezdec Kawasaki vyhrál oba závody britského superbikového šampionátu v Cadwell Parku a vede již o 100 bodů před Dixonem (oba Kawasaki), Irwin (Ducati) ztrácí dalších 43 bodů.


Herrin a Elías v Pittsburghu
Josh Herrin (Yamaha) vyhrál sobotní závod amerického superbikového šampionátu MotoAmerica v Pittsburghu, bylo to první vítězství Herrina po pěti letech – v roce 2013 byl po čtyřech výhrách dokonce mistrem. Nedělní závod vyhrál obhájce titulu Španěl Toni Elías (Suzuki), celkově ale vede Cameron Beaubier (Yamaha), který dojel pátý a druhý. Za druhým Elíasem je Herrin v tabulce na třetím místě. Supersporty vyhráli Francouz Valentin Debise (Suzuki) a domácí JD Beach (Yamaha), který vede s náskokem šampionát.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Česká Tourist Trophy v Hořicích byla největším tahákem víkendu

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...