Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí

vydáno 30. 6. 2019, text TZ, foto JNyk

Ve Velké ceně Nizozemí předvedl Jakub Kornfeil obdivuhodný výkon, za který byl nakonec odměněn pódiovým umístěním. Jenže ve hře bylo mnohem víc.

Jakub Kornfeil startoval do závodu jako sedmý a po startu našel své místo ve vedoucí skupině. Hned ve třetím kole navíc zaznamenal nejrychlejší kolo a bojoval v nejlepší pětici. Ve třetině závodu náš jezdec klesl díky strkanicím na desáté místo, ale pak za to vzal a šel nahoru. Dostal se až na čelo skupiny a po hromadném pádu čtyř soupeřů se ujal vedení. Byl to nádherný pohled na číslo osmdesát čtyři, které navíc otevíralo rozestup před čtyřicet osmičkou Lorenza Dalla Porty. Kubajz měl k dobru asi půl vteřiny a první vítězství v kariéře bylo na dosah. Jenže čtyři kola před koncem přišla penalizace - “Long Lap Penalty”. Jakub tedy musel projet delší částí okruhu, aby si odpykal trest, který mu udělilo vedení závodu. Dvě kola před koncem si tedy jel pro trest. O vedení přišel a Dalla Porta i Arbolino jej předjeli. Netrpělivě jsme tak mohli sledovat, kam se zařadí při návratu do závodní stopy. Díky náskoku to stihl a vrátil se na třetí pozici před druhou skupinou jezdců. Té navíc během posledního okruhu a půl poodjel a získal skvělé třetí místo a důležitých šestnáct bodů do šampionátu. Průběžně jedenáctý Kornfeil bude mít další šanci už za týden. Čeká jej Velká cena Německa na okruhu Sachsenring.

Jakub Kornfeil: „Byl to neskutečně náročný závod. Posledních deset kol jsem hodně bojoval s pneumatikami. Tempo jezdců kolem mě trošku zpomalilo, tak jsem si řekl, že musím ujet, protože si myslím, že v závěru by to bylo hodně složité, abych se Hondám ubránil. Když jsem dostal penaltu, bylo to jasné. Chtěl jsem ujet co nejvíc, aby to bolelo co nejmíň. Když jsem viděl, že byl rozestup největší, vydal jsem se mimo trať si odpykat trest. To bylo, myslím, nejlepší možné řešení. Vyšlo to na třetí místo, ze kterého mám obrovskou radost. Moc díky týmu za skvělou práci během celého víkendu. Všem lidem, co mně pomáhají ať už na trati nebo mimo ni a taky fanouškům za tu úžasnou atmosféru! “



Další iČMN články

  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala
  • Česká Tourist Trophy v Hořicích byla největším tahákem víkendu

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...