Naši bez bodů

vydáno 3. 5. 2015, text hell, foto Drive M7 SIC Racing Team

Ze španělského Jerezu si ani jeden z našich jezdců neveze jediný bod. Potřetí za sebou zvítězil ve třídě Moto3 Brit Danny Kent, druhé sezonní vítězství zaznamenal Němec Jonas Folger v Moto2 a v královské MotoGP nikdo neměl na domácího Jorge Lorenza.

Karel Hanika vybojoval v kvalifikaci Moto3 šestou příčku a podruhé za sebou se postavil do druhé startovní řady. Proti minulému závodu si polepšil i Jakub Kornfeil a startoval ze dvanácté příčky. Pole position získal Francouz Fabio Quartararo a do první řady se s ním postavil ještě vedoucí jezdec šampionátu Kent a Hanikův týmový kolega, Portugalec Miguel Oliveira.
V závodě se na čele nejčastěji objevoval právě Oliveira, Kent, Quartararo a Jihoafričan Brad Binder. Po čase Hanika bojoval o pátou pozici s Efrenem Vázquezem, ale jeho jízdu přerušil pád. Pokračoval sice s velkou ztrátou dál, dokonce se posunul na sedmnácté místo, ale k bodům mu scházelo ještě více jak 10 sekund. V cíli byl až dvaadvacátý.
Také Kornfeil se mohl umístit na výborném šestém, sedmém místě, kdyby ho ovšem nesejmul při pádu Japonec Hiroki Ono. Tím pro něj závod definitivně skončil.
O vítězství ve druhé části závodu bojoval Kent, Oliveira, Binder, Quartararo a dokonce i Vázquez. Těsně zvítězil Kent před Oliveirou a Binderem, tedy jezdec Hondy před dvěma KTM. Podstatné však bylo, že na stupních vítězů Moto3 v GP Španělska nestál ani jeden domácí jezdec.
Ve třídě Moto2 začal nejlépe vítěz kvalifikace a úřadující mistr, Španěl Tito Rabat. A možná by i zvítězil, kdyby nebyl v jedné zatáčce poněkud dlouhý a nepředstihl ho za ním jedoucí Němec Jonas Folger. Ten si také přijel pro první místo. Bitva se do poslední zatáčky odehrávala za ním o stříbrnou příčku mezi Rabatem, Rinsem a Zarcem. V cílové zatáčce upadl Rins, který v té chvíli útočil na Rabata, ale nedobrzdil a strefil se svou přední gumou do soupeřovy zadní. Docela podobně, jako se to v Argentině povedlo Marcu Márquezovi s Valentinem Rossim. Střet však malinko zdržel i Rabata a Johann Zarco se tak posunul na druhé místo před něj.
V královské třídě MotoGP si pole postion zajistil Jorge Lorenzo před Marcem Márquezem a Andreou Iannonem. Valentino Rossi v závěru kvalifikace získal pátou pozici. Karel Abraham se do druhé části kvalifikace neprobojoval a startoval ze dvacátého místa na roštu.
Jorge Lorenzo udržel první místo od startu do cíle. Stále zvyšoval náskok před druhým Márquezem, na něhož se v průběhu závodu začal dotahovat Rossi. V závěru se však mezera mezi Márquezem a Rossim znovu začala natahovat. V tomto pořadí pak dojeli do cíle. Valentino Rossi se dvěma prvními a dvěma třetími místy je v této chvíli jediný jezdec královské třídy, který se zatím pokaždé postavil na pódium. Protože jeho nejbližší soused v průběžném pořadí Dovizioso dojel jen devátý, zvýšil dokonce svůj průběžný náskok ze šesti na patnáct bodů. Na dosah Doviziosovi se však začal přibližovat Lorenzo i Márquez. Karel Abraham závod nedokončil a zatím nemá na svém kontě po čtyřech závodech ani bod.

MotoGP, Jerez (E):

Moto3:
1. Kent (GB, Honda), 2. Oliveira (P), 3. Binder (ZA, oba KTM), 4. Quartararo, 5. Vázquez (E, oba Honda), 6.Fenati (I, KTM)… 22. Hanika (KTM)
Průběžně: 1. Kent 91, 2. Vázquez 60, 3. Quartararo 52, 4. Bastianini (I, Honda) 47, 5. Binder 44, 6. I. Vinales (E, Husqvarna) 38… 12. Hanika 18, 17. Kornfeil (KTM) 7

Moto2: 1. Folger (D), 2. Zarco (F), 3. Rabat (E), 4. Lüthi (CH), 5. Simeon (B), 6. Morbidelli (I, všichni Kalex)
Průběžně: 1. Zarco 73, 2. Folger 57, 3. Rins (E, Kalex) 49, 4. Lüthi 43, 5. Morbidelli 43, 6. Lowes (GB, Speed Up) 41

MotoGP: 1. Lorenzo (E, Yamaha), 2. M. Márquez (E, Honda), 3. Rossi (I, Yamaha), 4. Crutchlow (GB, Honda), 5. P. Espargaró (E, Yamaha), 6. Iannone (I, Ducati)
Průběžně: 1. Rossi 82, 2. Dovizioso (I, Ducati) 67, 3. Lorenzo 62, 4. M. Márquez 56, 5. Iannone 50, 6. Crutchlow 47 



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...