V Brně padl nový rekord trati, Hanika vyhrál Rookies Cup

vydáno 25. 8. 2013, text Ivo Helikar, foto David M. Bodlák

V sobotu se v Brně odjely kvalifikace, při nichž byl překonán rekord okruhu v MotoGP. Po sobotě je jasné pořadí na startovní mřížce. Největší radost nám v mladých nadějích udělal vítězstvím Karel Hanika.

Sobotní kvalifikace a Hanikovo vítězství

Vezměme to od sobotního závodního konce. Jako poslední totiž po kvalifikacích přišel na řadu ostře sledovaný závod Red Bull Rookies Cupu. Už v pátek si v posledním kole kvalifikace vybojoval Karel Hanika pole position a v sobotu se tedy mohl postavit na pozici nejrychlejšího jezdce na startovním roštu. Nervozita jistě zahrála na startu svou roli a Hanika vyrazil až na šestém místě. Brzy se však začal dotahovat do špičky a za chvíli už bojoval o stupně vítězů ve čtyřčlenné vedoucí skupině. Každý jeho postup dopředu vyvolával v nadšených divácích hlasitou odezvu. Hanika stačil několikrát vystřídat všechny čtyři pozice a udržoval diváky v napětí.


V poslední části čtrnáctikolového závodu se skupina zmenšila na tři jezdce, kteří si své postavení vyměňovali několikrát za kolo. Ze skupiny odpadl Američan Joe Roberts a na čele tak kromě Karla Haniky zbyl ještě jeho největší soupeř v seriálu Španěl Jorge Martin a Ital Manuel Pagliani. Rozhodnuto nebylo ani v posledním kole, ale většinu času byl na čele brněnský jezdec. Vedl také během posledních zatáček, kdy zaútočil na své soupeře a v cílové rovince už si páté letošní vítězství vzít nenechal.


Protože na druhém místě skončil Pagliani a Martin byl až třetí, rozrostl se Hanikův náskok v seriálu na 51 bodů. Další pokračování se koná už za týden na GP Velké Británie. Právě kvůli tomuto podniku se v Brně neodjede v neděli druhý závod. Česká hymna tedy v Brně nechyběla ani tentokrát, už před rokem si Hanika na domácím okruhu zajistil své první životní vítězství v Rookies Cupu.


Nový nejrychlejší čas MotoGP

Cal Crutchlow zajel nový nejrychlejší čas okruhu (1:55,527), ale ještě předtím překonal neoficiální rekord i druhý z kvalifikace, Alvaro Bautista (1:55,754). Největší favorité zůstali až za touto dvojici. První řadu doplní v neděli Marc Márquez, do druhé se postaví Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo a Bradley Smith, do třetí Valentino Rossi, Stefan Bradl a Andrea Dovizioso.


Z naší dvojice byl úspěšnější na dvacátém místě Lukáš Pešek, Karla Abrahama bolesti ramene nepustily na lepší než třiadvacátou příčku. Hned pětice jezdců si zapsala čas pod 1 minutu, 56 sekund. První řadu třídy Moto2, která v něděli začne dopoledne jako první, vytvořil Japonec Takaaki Nakagami, a Španělé Pol Espargaró a Esteve Rabat. Scott Redding byl až třináctý. Člen českého týmu Montáže Brož Gino Rea obsadil 29. příčku, na vítěze přitom ztratil jen 2,155 sekundy.


Ve třídě Moto3 si pole position zajistil nejrychlejším časem okruhu Alex Rins (2:07,622), za ním skončil Maverick Vinales a Alexis Masbou. Jakub Kornfeil v neděli odstartuje ze dvanáctého místa. Na nejrychlejšího Rinse ztratil 1,512 sekundy.


Red Bull Rookies Cup - Brno

1. Hanika, 2. Pagliani (I), 3. Martin (E), 4. Roberts (USA), 5. Mihara (J), 6. Deroue (NL)


Pruběžně: 1. Hanika 185, 2. Martin 134, 3. Pagliani 90, 4. Manzi (I) 87, 5. Bastianini (I) 83, 6. Deroue 74


(Ještě se závodí o 125 bodů)



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...