Komentáře známých jezdců...

vydáno 30. 10. 2015, text hell, foto MotoGP

Reakce známých zahraničních i domácích jezdců, ale i z naší redakce, na střet mezi Valentinem Rossim a Marcem Márquezem…

Ben Spies: Bylo to zajímavé Marc Marquez si o to říkal celý závod, a Valentino mu to záměrně oplatil, oba jezdci na tom mají vinu.

Casey Stoner: Je velký rozdíl mezi bezohlednou jízdou a záměrným shozením jezdce. Pokud by někdo jiný udělal to, co Valentino, okamžitě by byl zastavený černou vlajkou, bez debat.

Josh Brookes: MM jel jako ču.. ák a blokoval VR. VR ho nejprve varoval, ale MM to nepochopil. Vyzkoušel jet vnější stranou a to je vše, co se přihodilo.
 …Ano, VR jel úmyslně širokou stopou, ale MM měl více možností, jak se s tím vypořádat. Mohl se dostat na vnitřek, ale on zůstal venku a dál tlačil na VR, a jak na něj najel, VR tam dal nohu. Myslím, že bychom se měli zaměřit na to, co se skutečně stalo. Proč VR vydržel chovat se slušně tak dlouho? Měl ho poslat do trávy už dřív.

Troy Bayliss: Všechno, co k tomu chci říci, je že 46 a 93 by nebyli schopní dlouho pokračovat v tomto závodě, jsem rád, že se to stalo v pomalé rychlosti.

Carl Fogarty: Myslím, že kdyby šlo o jiného jezdce, byl by pro jistotu ze závodu diskvalifikován.

James Ellison:
Pokud si MM bude hrát s ohněm, spálí se. Jestli se Valemu podaří dostat se ve Valencii rychle přes startovní pole, bude bojovat o titul.

James Haydon: Bylo to drzé, špinavé od Rossiho. Bez pochyb. Ale nechtěl vyvolat havárii. Jel širokou stopou a to byl Marquezův konec.

Jeremy McWilliams: Rychle se došlo k závěru o incidentu mezi Rossim a Márquezem. Ale na tango jsou potřeba dva. Můj první dojem byl, že má pravdu Márquez, ale brzy se ukázalo, že ji měl Rossi.

Michael Laverty: Marc porušil nepsané pravidlo, že se mají respektovat ti, kteří mezi sebou bojují o titul. Valeho to rozzlobilo a vyřídil si to s ním.

Colin Edwards: Ok, tohle je můj názor. MM bojoval o hrdost, ne o titul. VR tenhle způsob soupeření už unavil.

Andrew Pitt: Nemohu říct, že se mně to líbilo. Marc Márquez jel o sekundu pomaleji, než normálně umí…

Keith Heuwan (bývalý závodník a komentátor stanice BT Sport):
Fanoušci jednoho nebo druhého budou pobouřeni. Jsem naštvaný, že tahle skvělá sezona se pokazila nesportovním chováním.

Lukáš Pešek (převzato z isport.cz): „Márquez ho tam několikrát ohrozil, ale tohle on dělá furt, takže nevím, jestli to udělal úmyslně. On takhle jezdí, a bohužel se to nikdy neřešilo. Teď už to asi nemá cenu řešit, když to akceptovali celou dobu… Je to padesát na padesát. Márquez ho vyprovokoval, Rossi mu to šel vracet, on to nepochopil, neustál to a zatočil do něj…

Jakub Smrž (převzatý úryvek rozhovoru z www.tyden.cz):
...
Týden:
…Je trest pro Rossiho přísný?

Neberu ho jako oprávněný. Myslím, že ten výkřik o tom, že Márqueze Rossi kopnul, aniž by to někdo viděl, je úplná blbost. Naopak si myslím, že si to Márquez způsobil sám.

Týden: Jak to myslíte?

Je nepsané pravidlo, že kdo jede vepředu, určuje stopu. Samozřejmě, měl (Rossi) tendenci vyvézt ho z ideální stopy, ale po tom, co předváděl Márquez pár kol předtím, to myslím bylo úplně na místě.

Týden: Co udělal Márquez špatně?

Nerespektoval další nepsané pravidlo, že do boje o titul se nezasahuje. Mohl se zachovat stejně jako Pedrosa, předjet ho a ujet. Ale on se ho evidentně pokoušel zpomalovat. V předchozích kolech ale bylo dalších pět situací... Kdyby Rossi neměl rozum, tak by leželi na zemi oba.

Týden: Byl podle váš Španěl přehnaně dotěrný?

Na první pohled to vypadalo, že ho Rossi sundal. Ale Márquez se o něj srazil sám. To je bez pochyby. Nebylo to stoprocentně čisté, ale to se není čemu divit po tom, co předváděl. Chtěl ho zpomalit a vyvézt ho z ideální stopy, to ale není zakázané, a Márquez do něj evidentně najel.

Ještě jeden redakční pohled na závěr:
Ivo Helikar (šéfredaktor ČMN):
Nedokážu posoudit, zda Rossiho noha byla útok, nebo obrana. Vzhledem k jeho předchozí kariéře bych řekl, že spíš to druhé. Každopádně, když jsem se na to díval v přímém přenosu a ještě nevěděl, jak to nakonec dopadne, nadskakoval jsem na židli a v duchu se ptal, proč ředitelství závodu už dávno předtím nezastavilo Márqueze černou vlajkou. Asi se to báli udělat, jinak si to vysvětlit neumím. Vedla by se teď docela jiná diskuse…
A nelíbí se mi, že se FIM už podruhé v poslední době snaží administrativní cestou rozhodnout o titulu mistra světa. Stalo se tak na Šestidenní s vrácením Francie do soutěže, a teď s potvrzením Rossiho trestu. Proto jsem také podepsal petici za zrušení trestu.






Přečtěte si také

Lorenzo využil příležitosti  8. 11. 2015  

Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...