Závodníci v zimě: Vale na ranči, Ježek na prkně

vydáno 15. 1. 2015, text PtP, foto archiv V.R. a O.J.

Zimní příprava se dá pojmout různými způsoby. I když posilovně se špičkoví závodníci nevyhnou, zpestřením můžou být další aktivity.

Motokros jako součást zimní přípravy silničních závodníků je celkem častá záležitost. O stupeň dál tuto formu tréninku posunul Valentino Rossi. Poblíž svého domovského města Tavullia vybudoval soukromý Motor Ranch. Tak nazval dirtrackovou trať, takže zde chybí skoky a hrubý terén, ale o to víc jezdci krotí svoje stroje ve smyku. Ostatně krosky upravené na dirttrack jsou zde nejčastějším náčiním.
Valentino zde pořádá "dýchánky", jichž se účastní mimo jiných i kamarádi z Moto GP. Jedním z jezdců královské kubatury, který si v nedávné době vyzkoušel Rossiho "hřiště", byl letošní suverénní mistr světa Marc Márquez. V prosinci se na ranči také uskutečnil vytrvalostní závod družstev poskládaný ze známých jezdců a nazvaný " La 100 km del Ranch" (netřeba překládat).

Ondřej běžec
Jak vypadá zimní příprava v českých podmínkách, naznačil náš "štokař" Ondřej Ježek. Ten bude letos sedlat novou Ducati Panigale, ale protože motorka bude připravená až v únoru, zimní přípravu provozuje "po našem". 
Od listopadu nabírá fyzickou kondici, a to i účastí na běžeckých závodech. „Ten první byl na Štěpána a tam mi to moc nesedlo. Naopak v Kuřimi se mi docela zadařilo a s výkonem jsem byl spokojený. V konečném hodnocení jsem byl dvaačtyřicátý z celkem 245 běžců,“ ohodnotil své běžecké kvality Ondra Ježek.
Další v současnosti oblíbenou trénovací pomůckou je disbalanční deska. Tyto desky mají ruzná provedení, ale mezi motorkáři je oblíbenou obyčejné prkno volně položené přes špulku. Průměr špulky pak určuje náročnost. Tímto způsobem posilujete hluboke svalstvo, které je pro celkovou sílu důležitější než prorýsované "bochánky" na břiše.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...