Onboard video: Greg Hancock na Markétě

vydáno 6. 7. 2016, text Dominika Nováková, foto archiv Grega Hancocka

V ČMN 14/2016 máme pro vás rozhovor s jedním z nejúspěšnějších a rozhodně nejstálejších plochodrážních závodníků Gregem Hancockem. Zde malá upoutávka a onboard video z helmy tohoto sympatického Američana.

Jaká je atmosféra českých Velkých cen, podporují Vás čeští fanoušci a pamatujete si na okamžik, kdy jste do České republiky přijel poprvé?
Poprvé jsem do Evropy přijel v roce 1989. Při své druhé návštěvě už jsem se účastnil Zlaté Přilby v Pardubicích a také Memoriálu Luboše Tomíčka. Byly to moje první zkušenosti s cestováním do východní Evropy a České republiky. Byl jsem děcko z Kalifornie a tady jsem viděl úplně jiný svět. Všude na ulicích vojáci. Byl jsem z toho nervózní a bál se. Ale Češi byli vlídní a otevření, a mám na tu dobu skvělé vzpomínky. A co se týká fanoušků, ti plochodrážní jsou všichni stejní v tom, že jsou pro ten sport velmi nadšení, chtějí vidět dobré závody a finiš. Ale nedá se říct, jestli někteří fandí méně nebo více, jde jenom o jiný druh vášně. V Čechách, Polsku, Švédsku, Anglii, všude je to jiné. 

Několikrát jste startoval na pardubické Zlaté přilbě, jsou pro Vás takovéto jednorázové závody atraktivní?
Jsou pro mě velmi atraktivní. Zlaté přilby jsem se účastnil už mnohokrát. Nikdy jsem ji ale nevyhrál. Byl jsem myslím dvakrát druhý. Tento závod by měl plochodrážní fanoušek alespoň jednou za život vidět. Vždycky přijede spousta výborných jezdců a je to pak skvělá podívaná. Jede se na velké, široké a hlavně bezpečné trati. Jezdci jsou klidní, protože je konec sezony, takže panuje výborná nálada. Každý chce strašně vyhrát zlatou přilbu. Ten závod má dlouhou tradici a tu cenu prostě chcete.

Není výjimkou, že se při závodě někdo zraní. Stadiony v dnešní době už mají velká bezpečnostní opatření. Jaká je podle Vás dráha na Markétě?
Trať na Markétě je velmi bezpečná. Je to díky vzduchovým mantinelům, které musí mít každá dráha k dispozici. A každý stadion je i něčím specifický. Například tady v Praze je i v zatáčce malá rovinka, ta se potom začne stáčet. Zatáčka je ostrá na začátku a dost dlouhý a táhlý je úsek na výjezdu z ní, což dělá tu závodní dráhu úzkou. Vjezd do zatáčky je docela široký, ale výjezd je úzký. Takže můžete někoho předjet, když vjíždíte do zatáčky, ale ze zatáčky jde předjíždění hodně těžko, a to je dost obtížné. Musíte si hodně dobře naplánovat svoje pohyby. Trať na Markétě mám rád.

Na videu se Greg Hancock rozjíždí před Grand Prix na své oblíbené dráze na pražské Markétě.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...