Největší offroadový seriál v Evropě odstartoval!

vydáno 24. 3. 2008, text Bubo, foto Bubo, Jan Hotovec

Během velikonočního víkendu odstartoval za brutálně chladného počasí v současnosti největší offroadový seriál motocyklů v Evropě Pneumitas.cz XC série 2008. Během jednoho dne se na trať v severočeské Bílině vydalo na dvěstěpadesát jezdců ve čtyřech samostatných závodech.

Dějiště prvního podniku letošní XC série, tedy domácího Mezinárodního mistrovství ČR Cross Country družstev, bylo tradičně doprovázeno i náborovým závodem nelicenčních jezdců v oblíbeném „Shell Adventure Cupu“ a nově též závodem MČR Cross Country jednotlivců a vytrvalostním závodem čtyřkolek. 


Na bílinských zrekultivovaných výsypkách, kde byla natažena asi desetikilometrová, poměrně technicky náročná trať, bylo neustále na co koukat. Jezdci si jistě také přišli na své. Závodní okruh byl plný lahůdek, mezi které určitě patřily krkolomné sjezdy a výjezdy, ale také pořádně rychlé rovné pasáže připomínající známou písečnou rally. Manažeři týmu se snažili o tvorbu strategií, rychlé střídání v depu a konečně se dalo hovořit i o divácké návštěvě, která byla vzhledem k počasí opravdu skvělá. 


Železný Bohumil na Husabergu 

Již minulý rok na konci sezony ohlásil náš soutěžácký matador Bohumil Poslední (47 let, 24x ISDE) konec své profesionální sportovní kariéry. Jenže! Rok se sešel s rokem a importér Husaberga požádal Bohouše o pomoc. Jednak měla naše legenda dočasně nahradit v týmu Michala Kadlečka, který měl již smluvené angažmá ve Švýcarsku, a jednak šlo o promo akci při mediálně sledovaném seriálu. Poslední již na stroji žluto modré barvy jezdil před několika lety, ale tento návrat k Husabergu asi nikdo nečekal. „…Jde pouze o alternaci. Lídry týmu jsou Karlos Scheder a Michal Kadleček. Já je pouze doplňuji. Potěšilo mě, že si na mě vzpomněli, ale na svém odchodu z vrcholového sportu trvám. Na Husabergu se mi opravdu jelo skvěle, tenhle motocykl má za sebou obrovský kus práce a vývoje. Takže skvělé svezení. Doufám ale, že mě nechají někdy alespoň umřít….když mě už nechtějí nechat odejít do sportovního důchodu…“ dodal Bobo Poslední. 


Další díl XC série, tedy Mezinárodního mistrovství ČR Cross Country a vytrvalostní závody dvoučlenných družstev, jednotlivců a čtyřkolek pokračují závodem v Chříči nedaleko Rakovníka za necelý měsíc, o víkendu 25.-27.4. Na tento divácky oblíbený offroadový stadion v západních Čechách vždy přijede několik stovek jezdců. 


Redakce ČMN bude jistě u toho.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...