Video: Dakar 2018 pro Walknera

vydáno 21. 1. 2018, text Petr Pour, foto DPPI, Barth Racing

Čtyřicátý ročník Rally Dakar vyhrál rakouský jezdec továrního týmu KTM Matthias Walkner. Těžká trasa letošního Dakaru vyřadila ze závodu několik jeho hlavních konkurentů.

Walkner vyhrál v celkovém čase 43 hodin 6 minut a 1 sekunda. Druhý Argentinec Kevin Benavides (tovární tým Honda) dojel se ztrátou 16 minut a 53 sekund. Na pódiu je doplnil Australan Toby Price (tovární tým KTM), jenž na vítěze ztratil 23 minut a 1 sekundu.

Matthias Walkner
Kevin Benavides

Naopak do cíle nedojeli favorité, jako obhájce vítězství Sam Sunderland, který odstoupil ve čtvrté etapě, hvězda tovární Hondy Joan Barreda Bort, jenž nedokončil jedenáctou etapu, nebo tovární jezdec Yamahy Adrien Van Beveren, loni čtvrtý, ale letos nedokončil desátou etapu. Přitom Beveren odpadl z průběžného prvního místa a Bort z druhého. Z favoritů se do cíle nedostal v roce 2016 druhý Štefan Svitko. Poslední letošní etapa pro něj byla desátá, po které byl klasifikován průběžně osmý. Druhý den už ale pro zranění nenastoupil.

Toby Price

Nejrychlejší ženou se stala Laia Sanzová ze Španělska hodnocená na dvanáctém místě. Dakar jela po osmé, přičemž pětkrát byla mezi ženami nejrychlejší.

Likvidační Dakar si vybral daň i na dalších jezdcích včetně našich. Do té doby nejlepší z našich Ondřej Klymčiw skončil po těžkém pádu ve třetí etape v nemocnici s poraněním obratlů. Po několika operacích se jeho stav zlepšuje.

Laia Sanz
Jan Brabec

Ve třetí etapě tako skončil čtyřkolkář Tomáš Kubiena. Do šesté etapy už kvůli poranění břicha nenastoupil Rudolf Lhotský. V desáté etapě si klíční kost zlomila Gabriela Novotná. Do cíle ještě dojela, ale další den už v závodě nepokračovala. Jedenáctou etapu pro zranění nedokončil Milan Engel, který byl po těžkém pádu transportován vrtulníkem do nemocnice. Naštěstí se žádná vážná poranění nepotvrdila.

David Pabiška

Nejlepším z Čechů byl v cíli dakarský nováček Jan Brabec z týmu Big Shock Racing startující na Yamaze. V celkovém pořadí byl hodnocen na 39. místě se ztrátou téměř dvánácti a třičtvrtě hodiny na vítěze. Nutno dodat, že mu k tomu pomohla i nezištná pomoc Davida Pabíšky (KTM, Barth Racing), jenž mu v jedné etapě dal ze svých zásob benzínu, aby mohl dojet.

David Pabiška
Josef Macháček

Pabiška svůj jedenáctý Dakar (jednou startoval v kamionu) dokončil na 42. místě. To je sice z jeho horších výsledků, nutno ale dodat, že ve třídě Maraton vypsané pro produkční motocykly skončil třetí. „To mě hrozně těší. Každý říká, že ten poslední Dakar byl nejtěžší. Já si myslím, že tohle byl opravdu nejnáročnější ročník v Jižní Americe. V některých letech bylo třeba více dun a písku, ale tak komplikovaná navigace nebyla snad nikdy,“ komentoval letošní ročník David Pabiška. Vyvstala také otázka, jestli se příští rok na Dakar vrátí: „Asi už nadešel čas, abych předával zkušenosti, kterých mám z Dakaru dostatek. Uvidíme, jak to bude dál.“

Josef Macháček

Petr Vlček (Husqvarna, Klymčiw Racing) dojel na 47. příčce, což je zlepšení o 21 pozic oproti loňskému roku. Osmašedesátý dojel Jan Veselý (KTM, Moto Racing Group), což bylo současně jedenácté místo ve třídě Maraton.

Zdeněk Tůma

Mezi čtyřkolkáři si nejlépe z našich vedl nezmar Josef Macháček (Yamaha, Barth Racing), který dojel dvanáctý. Nejvíc mu uškodila dvouhodinová penalizace za neprojetí waypointu. Bez té by se vešel do první desítky. Na otázku, jestli zvažuje pokračování, odpověděla šedesátiletá legenda, že v žádném případě už ne.

O tři místa za Macháčkem skončil v celkové klasifikaci jeho týmový kolega Zdeněk Tůma (Yamaha, Barth Racing). „Je určitě skvělé, že jsem se dostal do cíle také přes technické problémy a náročnou trať. To je paráda. Myslím, že Dakar v Jižní Americe zůstane, ale nevím, kam ji chce pořadatel posunout,“ řekl Tůma.

Kromě Gabriely Novotné na motocyklu měla svou premiéru na Dakaru také čtyřkolkářka Olga Roučková (Yamaha, Moto Racing Group). V cíli byla hodnocena na 26. místě.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...