Abraham představil svou novou motorku pro MotoGP

vydáno 25. 1. 2013, text hell

Kája Abraham odhalil motorku v pražském kostele Sacre Coeur společně s šéfmechanikem svého týmu Cardion AB motoracing Marcem Granou.
Od chvíle, kdy Karel stroj poprvé vyzkoušel na posezonním testování ve Valencii, se na motocyklu ještě mnohé změnilo. Další, už menší úpravy, ho ale ještě čekají před prvním letošním testováním v Sepangu.

I když se často uvádí, že jméno motocyklu je vlastně Aprilia, ve skutečnosti jde stále o model CRT stroje se jménem ART, což je tak trošku v angličtině slovní hříčka. Jednak znamená v překladu „umění“, a jednak je zkratkou názvu Aprilia Racing Technology. Motocykl používá kapalinou chlazený čtyřválec Aprilia, V65, se čtyřmi ventily na válec, s objemem 999 cm3, s výkonem více než 230 koní, hmotností 165 kg a maximální rychlostí větší než 330 km/h. ART do svého speciálu použil vlastní hliníkový rám, který nejvíce připomíná dvoudobou dvěstěpadesátku Aprilia, přední vidlice i zadní tlumení je značky Öhlins, v předních brzdách najdete čtyřpístkové třmeny Brembo a kotouče o průměru 320 mm, vzadu potom brzdí dvoupístkový brzdič stejné značky.
Ve druhé polovině loňské sezony se právě značka ART specifikace CRT začala nejvíce tlačit k továrním speciálům a její přibližování by mělo pokračovat i v tomto roce. Karel Abraham na ART přesedl ze satelitní tovární Ducati, hlavně proto, že spolupráce s továrnou Ducati v posledních měsících hodně zaostávala za očekáváním týmu i jezdce a za vloženými prostředky.
Tým Cardion AB motoracing po odchodu dvou mechaniků Ducati vypadá letos takto: šéfmechanikem zůstal Ital Marco Grana, novým telemetrikem s velkými zkušenostmi z MotoGP se stal Ital Renato Penacchio, mechaniky jsou Francouz Yannis Maigret a dále Martin Havlíček, Martin Nesvadba a Ital Pietro Bertl. O logistiku se stará Ital Lindo Sbaraglia, šéfem týmu je stále Karel Abaraham starší.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...