GP Katar - závod MotoGP

vydáno 11. 4. 2010, text Jiří Nykodým, foto Yamaha MotoGP

V závodě královské kubatury zvítězil Valentino Rossi na Yamaze, Casey Stoner havaroval v úvodu závodu.

První závod letošní sezony královské kubatury MotoGP startoval v Kataru za teploty vzduchu 24 stupňů, dráha byla ještě o dva stupně teplejší. Bleskový start předvedl Dani Pedrosa na Hondě, který se ihned po startu ujal vedení. Na druhé místo se zařadil Valentino Rossi na Yamaze, třetí jel Casey Stoner, čtvrtý Nicky Hayden a první pětku uzavíral Loris Capirossi.
 
Už v prvním kole se měnilo pořadí na čele, když Rossi předjel prvního Pedrosu. Hned v nájezdu do druhého kola se rozhodl Pedrosa vrátit na první místo a na cílové rovince překonal Rossiho. Na nic nečekal ani druhý Stoner, který využil menšího zaváhání Rossiho a posunul se na druhé místo. Rossi tak jel třetí, čtvrtý Hayden a pátý Lorenzo. V dalším kole se opět měnilo pořadí na čele, když Caseyho Ducati přesprintovala na cílové rovince Hondu Dani Pedrosy a Stoner se ujal vedení v závodě. Velmi dobře si vedl i Ben Spies, jenž byl na sedmém místě nejlepším privátním jezdcem a zároveň nejlepším nováčkem. Casey Stoner začal okamžitě pořádně tahat za plyn a ve čtvrtém kole disponoval již náskokem 8 desetin sekundy na druhého Rossiho. Valentino musel mezitím stále odolávat útokům ze strany třetího Haydena, který za sebou držel oba jezdce továrního týmu Repsol Honda. V pátém kole přišel pád vedoucího jezdce Caseyho Stonera, který zřejmě přecenil schopnosti svého motocyklu a závod pro něj skončil v kačírku. První místo tak získal Rossi, druhý jel Hayden, třetí Dovizioso, čtvrtý Pedrosa a pátý Lorenzo. V sedmém kole se na druhé místo posunul Andrea Dovizioso poté, co předjel na cílové rovince Nicky Haydena. Ze závodu byl donucen odstoupit Aleix Espargaró, jehož Ducati potkaly technické problémy. Skvělou jízdu předváděl Ben Spies, který si v devátém kole vyšlápl na Dani Pedrosu a posunul se na páté místo. Šest okruhů před cílem stále vedl Valentino Rossi, druhý jel v těsném závěsu Andrea Dovizioso s Nicky Haydenem. S odstupem dvou sekund se držel Jorge Lorenzo, ke kterému se blížil Ben Spies. V následujícím kole se díky skvělému předjížděcímu manévru dostal Nicky Hayden na druhé místo před Doviziosa. Dovi ale na nic nečekal a zanedlouho Nickymu předjetí vrátil zpět. V předposledním kole úspěšně zaútočil na Nickyho Haydena Lorenzo, který začal okamžitě tlačit na Doviziosa a zanedlouho předjel i Doviho. V posledním kole vypukl i souboj o třetí pozici mezi Doviziosem a Haydenem, úspěšnější byl nakonec Dovizioso.
 
Z vítězství v Grand Prix Kataru se tedy radoval Valentino Rossi, double Yamahy stvrdil druhý Jorge Lorenzo a třetí příčku obsadil Andrea Dovizioso. Na čtvrtém místě je klasifikován Nicky Hayden a první pětku uzavírá Ben Spies.
 
Výsledky:
1. Valentino Rossi – Fiat Yamaha Team – Yamaha YZR M1 – 42'50.099 s
2. Jorge Lorenzo – Fiat Yamaha Team – Yamaha YZR M1 – + 1.022
3. Andrea Dovizioso – Repsol Honda Team – Honda RC212V – + 1.865
4. Nicky Hayden – Ducati Marlboro Team – Ducati Desmosedici GP10 – + 1.876
5. Ben Spies – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 3.903
6. Randy De Puniet – LCR Honda MotoGP – Honda RC212V – + 9.322
7. Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC212V – + 16.508
8. Colin Edwards – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 19.867
9. Loris Capirossi – Rizla Suzuki MotoGP – Suzuki GSV-R – + 20.893
10. Hiroshi Aoyama – Interwetten Honda MotoGP – Honda RC212V – + 21.100
11. Marco Simoncelli – San Carlo Honda Gresini – Honda RC212V – + 31.638
12. Hector Barbera – Paginas Amarillas Aspar – Ducati Desmosedici GP10 – + 32.573
13. Marco Melandri – San Carlo Honda Gresini – Honda RC212V – + 40.780


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...