GP Itálie - závod MotoGP

vydáno 6. 6. 2010, text Jiří Nykodým, foto Honda

Suverénní vítězství v závodě královské kubatury MotoGP si stylem start - cíl vyjel Španěl Dani Pedrosa na tovární Hondě.

Ihned po startu závodu královské kubatury MotoGP v Mugellu se ujal vedení poleman Dani Pedrosa, na druhé místo se zařadil Jorge Lorenzo, třetí jel Casey Stoner, čtvrý Andrea Dovizioso a páté místo držel Ben Spies.
 
Hned v prvním kole potkaly problémy domácího Marca Simoncelliho, který se dostal do kontaktu s předním kolem Colina Edwardse a byl donucen vyjet mimo trať. V nájezdu do druhého kola vedl Dani Pedrosa před Jorge Loreznem, Andreou Doviziosem, Benem Spiesem a Casey Stonerem. Ve třetím kole závodu se podařilo Doviziosovi předjet Lorenza.Tvrdý souboj se odehrával i o páté místo mezi Haydenem a Melandrim. V pátém kole závodu vedl již Pedrosa s náskokem celých tří sekund, na druhé místo se vrátil Jorge Lorenzo, třetí pozici držel Andrea Dovizioso, na čtvrté příčce se držel Casey Stoner a první pětku uzavíral Marco Melandri. Ve stejném kole havaroval na přední kolo z šestého místa Američan Nicky Hayden. Velmi dobře rozjetý Marco Melandri začal v šestém kole závodu tlačit na čtvrtého Casey Stonera, kterého zanedlouho bez větších problémů překonal. O dvě kola později se skvělým předjížděcím manévrem na brzdách vrátil na čtvrté místo Casey Stoner. Mezitím na čele stále neohroženě kroužil Dani Pedrosa s náskokem šesti sekund na druhého Lorenza, který měl v zádech třetího Doviziosa. Jedenáct okruhů před cílem chyboval Casey Stoner a toho okamžitě využil Melandri s De Punietem, kteří Australana předjeli. Sedm kol před cílem bylo pořadí na prvních třech pozicích stále stejné, čtvrté místo převzal De Puniet, pátý jel Melandri a šestý Stoner. De Puniet ale své čtvrté místo dlouho neudržel, protože jej hned v následujícím kole znovu předjel Melandri. Tři okruhy před cílem bylo již pořadí ustálené Pedrosa za sebou stále držel Lorenza, Doviziosa, Melandriho, De Punieta a Stonera.
 
Ze suverénního vítězství v Grand Prix Itálie se tak mohl radovat Dani Pedrosa, druhé místo udržel Jorge Lorenzo, třetí dojel Andrea Dovizioso. Čtvrté místo v tvrdém souboji v posledním kole vybojoval Casey Stoner, na pátém místě protnul cíl Marco Melandri a šesté místo zbylo na Randy De Punieta.
 
Výsledky:
1. Dani PEDROSA (SPA-Repsol Honda Team) 42'28.066
2. Jorge LORENZO (SPA-Fiat Yamaha Team) +4.014
3. Andrea DOVIZIOSO (ITA-Repsol Honda Team) +6.196
4. Casey STONER (AUS-Ducati Marlboro Team) +25.703
5. Marco MELANDRI (ITA-San Carlo Honda Gresini) +25.735
6. Randy DE PUNIET (FRA-LCR Honda MotoGP) +25.965
7. Ben SPIES (USA-Monster Yamaha Tech 3) +28.806
8. Aleix ESPARGARO (SPA-Pramac Racing Team) +40.172
9. Marco SIMONCELLI (ITA-San Carlo Honda Gresini) +41.394
10. Loris CAPIROSSI (ITA-Rizla Suzuki MotoGP) +42.107
11. Hiroshi AOYAMA (JPN-Interwetten Honda MotoGP) +43.095
12. Hector BARBERA (SPA-Paginas Amarillas Aspar) +43.363
13. Colin EDWARDS (USA-Monster Yamaha Tech 3) +1'14.393
14. Alvaro BAUTISTA (SPA-Rizla Suzuki MotoGP) +1'24.389
 


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...