Laverty: "Mohl jsem být rychlejší"

vydáno 8. 12. 2010, text Jiří Nykodým, foto Yamaha

Eugene Laverty si myslí, že na testech v Austrálii mohl být ještě rychlejší, kdyby jel celou dobu na maximum.

Během posledního testu továrního superbikového týmu Yamaha Sterilgarda dokázal zajet jeho jezdec Ir Eugene Laverty nejrychlejší čas ze všech zúčastněných, dokázal dokonce porazit letošního mistra světa Itala Maxe Biaggiho. I přes velmi dobré výkony ale Eugene tvrdí, že jeho výkon na motocyklu Yamaha YZF-R1 mohl být na australském Phillip Islandu ještě mnohem lepší.

„Během třídenních testů v Austrálii jsme pracovali na nastaveních a zkoušeli odjet celou závodní vzdálenost, takže jsem jel na motorce stabilně a tak, abych šetřil pneumatiky, a nejel jsem na maximum. Během mého posledního kola toho dne jsem se rozhodl, že zkusím využít maximální výkon pneumatik. Bylo to téměř perfektní kolo, ale bohužel, jak jsem najel do zatáčky Lukey Heights, uviděl jsem bouřku a ihned nato začaly padat kapky deště na trať. Jakmile jsem tento úsek projel, viděl jsem, že vše je v pořádku a pokračoval jsem v rychlém kole. Potom v boxu jsme ale podle dat zjistili, že jsem tam ztratil tři desetiny sekundy. Když jsem viděl, že jsem měl na to, abych zajel čas 1:35,5 s na kolo, byl jsem ohromen,“ řekl Laverty.

 „V prvních deseti kolech jsem ani nemohl uvěřit, jak je těžké tuto motorku řídit. Vše nám ztěžoval silný vítr a já jsem měl co dělat, abych motorku udržel v přímém směru na cílové rovince. Na trati je i několik nerovností, které způsobují zvednutí předního kola na šestý rychlostní stupeň těsně před tím, než začnete brzdit, na to jsem opravdu nebyl připraven! Jinak test proběhl přesně tak, jak jsem potřeboval. Po dobrých testech v Magny Cours a Valencii jsem zažil další tři dny v Austrálii, které potvrdily, že jdeme správným směrem.“


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...