Abaja dojel v Jerezu na 28. místě

vydáno 2. 5. 2010, text TZ, foto karelabraham.cz

Karel Abraham po pádu závod v Jerezu dokončil, ale bez bodů.

Sobotní kvalifikace naznačila obrovsky vyrovnaný souboj v této kubatuře. Do jedné sekundy se vešlo prvních dvacet jezdců. Karel měl problémy s motocyklem, u kterého se mechanikům nepodařilo naladit podvozek tak, aby přední kolo v nájezdu do zatáček neodskakovalo. Karel tak ztratil na vítěze kvalifikace Japonce Tomizawu jen 1,076 s a přes tuto minimální ztrátu to znamenalo start z 25. místa v sedmé řadě.

 

Dvacetiletý jezdec ale v úvodu zabojoval, jenže přišla hromadná kolize, ve které se ve druhém kole ocitlo na zemi devět jezdců, trať byla znečištěna a závod byl zastaven. Karel se sice pádu dokázal vyhnout, ale po opakovaném startu měl už smůlu. V snaze dostat se dopředu došlo ke strkanici a Karel skončil na zemi. Byl to sice lehký pád a on zvedl stroj a pokračoval dál, ale ztráta na bodovaná místa byla už příliš velká. Z posledního místa postoupil o pár míst dopředu, ale na lepší než 28. místo v cíli už to nevyšlo.

 

Karel Abraham po závodě řekl: „Z výsledku jsem samozřejmě zklamán. Čekal jsem, že to bude těžký závod, protože start ze sedmé řady je vždy o štěstí, jak vám to ve skrumáži čtyřiceti jezdců vyjde. Před hromadnou kolizí jsem naštěstí předjížděl několik jezdců a jel po vnitřní stopě, která zůstala čistá, a tak jsem se pádu vyhnul. Po opakovaném startu jsem předjížděl Lukáše Peška, na nás se natlačil zezadu ještě jeden ze soupeřů, já neměl kam uhnout a on do mne strčil. To už jsem se pádu neubránil. Skončil jsem na zemi a závod pro mne prakticky skončil, i když jsem ještě bojoval dál, ale ztráta na body byla příliš velká. Škoda, protože motocykl se choval mnohem lépe a problémy s předním kolem jsme prakticky vyřešili. V této nesmírně vyrovnané třídě se ale ukazuje, že každá maličkost bude hrát roli a ovlivní umístění. Stejně tak každý závod bude jiný. Pro následující Grand Prix v Le Mans chystáme další úpravy podvozku i aerodynamiky, a tak věřím, že se mi bude dařit víc než dnes v Jerezu.“


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...