Deštivá Faenza motokrosu nepřála

vydáno 29. 3. 2009, text SRP, foto RZ

V prvním závodě motokrosového Grand Prix se radoval Tanel Leok a Gautier Paulin.

V italské Faenze proběhl dnes první závod motokrosového mistrovství světa tříd MX1 a MX2. Na deštěm podmáčené trati nakonec museli pořadatelé zredukovat celý program na pouhou jednu jízdu v každé kategorii. O pořadí v italské Grand Pri i pořadí ve světovém šampionátu po prvním kole tak rozhodla pouhá jedna rozjížďka.

Kategorie MX2
Jako tradičně zahajovali jezdci slabší třídy MX2. Zde se často měnilo pořadí na prvním místě, když každý z jezdců, který se tam dostal, udělal na blátivé trati chybu, po které klesal pořadím. Z hlouby pole se tak postupně dostával kupředu francouzský jezdec Gautier Paulin, který se dvě kola před cílem dostal až na samé čelo závodu. Na něm nakonec zůstal, což mu dalo první vítězství ve světovém šampionátu. Na druhém místě přijel se ztrátou 38 sekund belgický jezdec továrny KTM Jeremy van Horebeek. S plným počtem kole přijel pak již pouze třetí v cíli, další francouzský jezdec Marvin Musquin (Honda)

Z naší dvojice viděl cíl pouze Petr Smitka, který na 23. místě ztratil osm kol. Martin Michek závod nedokončil.

Kategorie MX1
Podobný průběh měla i třída MX1, ve které se v první části závodu také vystřídalo několik jezdců na čele. V polovině vymezené časové délky se na první místo dostal Estonec Tanel Leok, který s Yamahou týmu De Carli ujížděl svým soupeřům, a přestože v zápalu nervozity a vypětí v posledním kole dvakrát chyboval, radoval se nakonec z vítězství v Grand Prix Itálie i průběžného vedoucího místa v celkovém pořadí elitní motokrosové kategorie. Na druhém místě přijel s více než minutovou ztrátou tovární jezdec Suzuki Ken de Dycker. Třetí skončil Belgičan Clement Desalle (Honda). Náš Filip Neugebauer závod vzdal již po prvním kole.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...