David M. Bodlák
vydáno 19. 5. 2010
---------------------
foto: David M. Bodlák, Martin Houška
Kurz bezpečné jízdy pod vedením Mirka Lisého
Dvacítka šťastlivců se sešla v sobotu na mosteckém polygonu, aby pod vedením Mirka Lisého absolvovala výcvikový kurz v jízdě na motocyklu.

Kurz bezpečné jízdy

Thumbnail image for /Handlers/ImagerTitulka.ashx?foto=tit_2010_20.jpg
Správná odpověď na jednu ze dvou otázek a trochu toho štěstí. To vše stačilo k tomu, abyste se dostali mezi výherce, pro které jsme připravili ve spolupráci s kampaní ministerstva dopravy Nemyslíš-zaplatíš! půldenní výcvikový program. A přestože meteorologické podmínky nebyly úplně ideální, dorazili všichni, tedy i ti, kdo to měli přes celou republiku.

O čem to bylo
Vše se odehrálo tuto sobotu v profesionálních výukových a cvičebních prostorách Výcvikového polygonu Most, za jejichž poskytnutí patří velké poděkování společnosti HCT s.r.o.
Celý program byl rozdělen na dopolední a odpolední kurz, vždy po deseti lidech, aby byl zaručen co možná nejindividuálnější přístup. Dopolední část zahájil Jiří Patera ze společnosti HCT, který upozornil na bezpečný a opatrný pohyb po areálu, a pak už se výuka rozjela na plné obrátky. První část výcviku probíhala v učebně a v rámci teoretické průpravy se probralo vhodné oblečení, rady a tipy jak se bezpečně pohybovat po silnici a nezapomnělo se ani na základní jezdecké chyby. Poté měli všichni zhruba patnáct minut na přípravu a pak už se jelo na ostro v sedlech svých strojů. Jízda pomalosti a trénink zručnosti, brzdné manévry za doprovodu radaru zaznamenávajícího nájezdovou rychlost, pár odvážlivců si dokonce nenechalo ujít možnost vyzkoušet si na Mirkově upravené Ducati s pomocným rámem, jak se chová motocykl na velice kluzkém povrchu. Po brzdných manévrech se celá skupinka přesunula na velký kruh, kde si každý mohl zkusit, kam až je schopen naklopit motocykl. Těm, kdo se necítili na kolínko na svém stroji, Mirek ochotně zapůjčil svůj stroj a naleštěným sliderům byl konec. Na závěr celého kurzu každý obdržel na památku certifikát a pár drobností a v neposlední řadě pravděpodobně i trochu jiný pohled na jízdu na motocyklu.

Má to smysl
A co na celou akci říká instruktor, tedy několikanásobný mistr ČR a vicemistr Evropy v trialu Mirek Lisý? „Já jsem s dneškem velice spokojený. Dopolední skupina mě opravdu překvapila, téměř všichni byli, musím říci, opravdu znalí a měli své stroje plně pod kontrolou, až jsem skoro začal propadat dojmům, že takový kurz ani nepotřebují. Druhá skupina už ale byla o něco slabší, a to mi jen potvrdilo to, že je potřeba takovéhle kurzy dělat.“
Co k tomu dodat? Snad jen to, že motoškola vám nezaručí dokonalost, ale rozhodně máte šanci získat větší jistotu a lepší kontrolu nad motocyklem. A abych věděl, o čem to bylo, sám jsem se odpoledního kurzu zúčastnil a pevně věřím, že žádný z účastníků nelitoval.

Děkujeme firmě Mari Moto za zapůjčení motocyklu pro absolvování kurzu.

Reportáž a rozhovory s vybranými účastníky této akce najdete v ČMN 20/2010.
Video
--- wmv player ---

Přečtěte si také

Motoškola s Mírou Lisým  24. 6. 2010   komentáře: 2


Diskuze k článku

Ewwe 19. 5. 2010
Suprově připravená akcička. Moc se mi to líbilo a hodně mi to dalo. Děkuju ČMN a hlavně Mirku Lisému :-).

piškvorka 22. 5. 2010
Nebe nad vámi - skvěle zachycená atmosféra počasí před bouřkou...hezké fotky v "papírové" podobě ČMN :o)

machoska 23. 5. 2010
byla to skvělá akce, jen tak dál ....,jsem moc ráda. že jsme nepodlehli špatnému počasí a na tuto akci jeli. Stálo to za to, taky chci poděkovat ČMN a Mirku Lisému. Mooc pěkné fotky :)))

Další iČMN články

  • 50 let řadových čtyřválců Honda
  • 15 ročník výstavy přestaveb Bohemian Custom Bike
  • MOTO VÝSTAVA LIBEREC 2019

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...