Jak ochránit stroj před nenechavci

vydáno 30. 6. 2014, text dmb, foto rz

Existuje spousta možností, jak zajistit stroj a vyvarovat se nepříjemnému překvapení v podobě jeho zmizení. Nejlogičtější je mašinu někam zamknout, nejlépe řetězem, ať už v garáži, nebo venku.

Kromě kotoučových zámků, jež jsou vhodné k pohodlnému, ale spíše krátkodobému zabezpečení, se můžete poohlédnout po zámcích řetězových. Toto je speciální kategorie, která nabízí daleko rozmanitější možnosti uzamčení vašeho motocyklu, a to jak na cestách, tak především při dlouhodobějším parkování.

Speciálně tvrzené řetězy z těch nejlepších materiálů, opatřené u nejlepších modelů patentovaným uzamykacím systémem ABUS X-Plus a chráněné dvoubodovým jištěním proti vytržení nabízí například značka ABUS. Na výběr je z několika typů: klasický řetěz + visací zámek, řetěz s integrovaným zámkem nebo kombinace řetěz + kotoučový zámek. Všechny uvedené typy mají vždy ochranu proti odvrtání, nečistotám a vodě, nabízejí se v mnoha velikostech (od 65 cm do dvou metrů, a s různými průměry ok – od základních 6 mm až po těžko překonatelných 14 mm). To nejlepší, co ABUS v tomto segmentu nabízí, je řada Granit, konkrétně zámek Extreme Plus 59 s doživotní zárukou, jehož cena začíná na 5613 Kč za 110 cm.

Výhodou řetězových zámků je možnost využití nejrůznějších kombinací uzamčení (jeden stroj, více strojů dohromady, spojení s něčím pevným), opravdovou vychytávkou jsou pak komplety, jako např. Granit 8077 + 12KS120 Loop – řetěz a kotoučový zámek s alarmem v jednom (cena 5202 Kč). Pro krátký výlet si vezmete jen kotoučák, na delší uskladnění přidáte řetěz. S tím souvisí i další příslušenství, a to jsou pevné kotvy do zdi nebo na podlahu garáže (cena od 989 Kč).

U většiny zámků ABUS lze objednat sjednocené varianty – na jeden klíč, některé jsou dodávány i s transportním obalem nebo lze takový obal dokoupit, a dobrá zpráva pro všechny, kdo si stěžovali na ochranné textilní rukávy řetězových zámků, jež v dešti nasáknou vodu. ABUS u posledních modelů řeší i tento problém pomocí nové technologie potažení řetězu (série 9100 a 8210), do budoucna by se tato inovace měla týkat kompletního sortimentu.

Pro více informací navštivte www.abus.cz.



Další iČMN články

  • 50 let řadových čtyřválců Honda
  • 15 ročník výstavy přestaveb Bohemian Custom Bike
  • MOTO VÝSTAVA LIBEREC 2019

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...