1917 Henderson – čtyřválec, se kterým se psaly dějiny

vydáno 25. 10. 2008, text -rk-, foto

Psal se rok 1917 a mladý závodník Alan Bedell se pokoušel zdolat nový rekord. Čekalo na něj 3296 mílí a jízda napříč americkým kontinentem a touha pokořit starý rekord Erwina Cannonball Bakera.

Lidé jeho pokusu moc nevěří, Baker byl pro ně ikona a Bedell jede jen na sériovém Hendersonu. Sám odhaduje, že se dostane na druhý konec Ameriky asi za 9 dnů.

7 dnů, 16 hodin a 16 minut po jeho odjezdu ze západního pobřeží Alan T Bedell triumfálně vjíždí do New Yorku, aby si nechal zapsal svůj rekord. Neupravený motocykl Henderson to zvládl bez velkých problémů. Cesta se neobešla bez jedné propíchnuté pneumatiky, rekordman musel vyměnit 3 sady svíček a také třikrát vyměňoval řetěz. Na mokré silnici v Indianapolis mu to jednou klouzlo a poranil si kotník. Dosáhl průměrné rychlosti 17,89 mil za hodinu.

V roce 1997, přesně o 80 let později, se nový majitel tohoto motocyklu rozhodl zopakovat Bedellovu cestu, a pokusil se na stejném motocyklu překonat jeho rekord. Dale Walksler, zakladatel motocyklového muzea Wheels through time, se rozhodl přesně kopírovat i jeho trasu, i když ne vždy to bylo možné – civilizace udělala své, a nové silnice a mosty zcela změnily ráz krajiny na některých místech. Walksler se do New Yorku dostal za 6 dní, 1 hodinu a 22 minut. Byl přívítán nadšenými davy fanoušků a své pocity vystihl v několika slovech: „Celou cestu jsem přemýšlel o tom, jak to Bedell mohl zvládnout. Jeho výkon byl prostě skvělý.“

I po osmdesáti letech má čtyřválec Henderson bezvadný chod a opakování rekordu se obešlo bez mechanických problémů. V průběhu jízdy se podařilo také vybrat 35 tisíc dolarů na podporu mladých amerických motokrosařů.



Další iČMN články

  • Moto Cestou Necestou 2018 – včera odstartovali!
  • Video: EXPEDICE PERU 2018
  • Velká cesta na malých strojích

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...