Podmol na Řecké rallye skončil celkově třetí. Vydobyl jsem si respekt, říkal spokojeně v cíli

vydáno 30. 8. 2020, text TZ, foto Alessio Corradini

Úspěšný freestyle motokrosař Libor Podmol má za sebou první dálkovou rallye. A premiéra v Řecku se více než vydařila! V konkurenci skoro padesáti jezdců skončil nováček dálkových soutěží na skvělém třetím místě. V poslední sobotní etapě zajel osmý nejrychlejší čas. „Jsem nadšený. Zjistil jsem, že špička Evropy jede v tempu, které bych časem zvládl. U rallye jezdců jsem si vydobyl respekt,“ těšilo Podmola, jezdce z týmu Orion Moto Racing Group. Soutěž ovládl Polák Maciek Giemza, druhý byl Milan Engel.

Podmol bral Řeckou rallye jako první oficiální test v rámci přípravy na slavný Dakar. Předtím absolvoval jedno týmové soustředění v Srbsku, kde se učil navigaci. Několik měsíců se s motorkou značky Husqvarna sžíval. Vyplatilo se! Bývalý mistr světa freestyle motokrosu skončil ve dvou etapách na stupních vítězů, jednou bral dokonce vítězství. Celkově dojel třetí se ztrátou 1 hodinu a 24 minut na vítěze.

Věděl jsem, že navigace během jízdy mě baví, je to pro mě taková stolní hra pro velké kluky. Jen jsem si myslel, že budu mnohem pomalejší než třeba Milan Engel, nejlepší český dakarský jezdec posledních let. Ale já nikdy nebyl v trénincích dobrý, nechtěl jsem v nich riskovat,“ prohlásil v cíli Podmol, který se patrně stal prvním freestyle motokrosařem s medailovým úspěchem v dálkových soutěžích. „Bylo skvělé uspět v tomto prostředí. Přeci jen jsem závodil proti chlapům, kteří vypadají jako hory.“

Největší překážky během závody způsobovaly hlavně kameny. Jinak rychlé ježdění po vyprahlých nebo travnatých cestách vítěze prestižních X-Games velmi bavilo. „Rallye je specifická disciplína, jde při ní o techniku jízdy, ale rozhoduje hlavně soustředění a odhodlání si jít za svým cílem. Je tu spousta nástrah, ale celkem se mi rallyeová atmosféra zalíbila,“ dodal Podmol, na kterého před Dakarem čekají další tréninky a soustředění s českým týmem.

 

Řecká rallye 2020 (konečné pořadí)

1. Maciek GIEMZA      (ORLEN TEAM, HUSQVARNA)                                    22:24:42

2. Milan ENGEL           (ORION - MOTO RACING GROUP, KTM)                    -0:18:27

3. Libor PODMOL        (ORION - MOTO RACING GROUP, HUSQVARNA)      -1:24:30

4. Jos Van DAL            (MEMO TOURS, KTM)                                               -1:55:57

5. Vladimir PREIS        (PB Racing, KTM)                                                       -2:55:45



Další články z rubriky

  • Filip Salač nahradí zraněného Hřavu
  • Fantastický Podmol vyhrál 6. etapu Řecké rallye! Připadám si jako v počítačové hře, říká
  • Freestyler překvapuje! Podmol byl v úterní etapě na Řecké rallye druhý nejrychlejší

Kam dál

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024