Freestyler překvapuje! Podmol byl v úterní etapě na Řecké rallye druhý nejrychlejší

vydáno 25. 8. 2020, text TZ, foto Alessio Corradini

Liboru Podmolovi se v jeho premiérové rallye daří. Úspěšný freestyle motokrosař připravující se na slavný Dakar skončil ve 3. etapě v Řecku senzačně druhý. „Považuji to za velký úspěch. Nikdo tady nečekal, že by freestyler mohl jezdit takhle rychle. Ani já ne,“ prohlásil jezdec týmu Orion Moto Racing Group, který je průběžně na pátém místě.

Podmol si chtěl na Řecké rallye otestovat, jak se mu bude závodit na těžší motorce, jak zvládne navigaci a jak vydrží porci 1700 kilometrů. V jeho vůbec první dálkové soutěži v životě však podává skvělé výkony. V první etapě byl po penalizaci desátý, v pondělí bral páté místo a v úterý dokonce druhé!  „Mám z toho velkou radost. Možná to teď všem dojde, že to myslím vážně,“ uvedl mistr světa ve freestyle motokrosu z roku 2010.

Na pódium se navíc dostal v dosud nejdelší etapě měřící 330 kilometrů. „Pršelo, jezdili jsme v horách. Tak sedmdesát procent byly takové rychlé pisty a zbytek enduro v kameních. Bavilo mě to, byl to smyk za smykem. Paráda,“ popsal Podmol. Nerozhodil ho ani nepříjemný karambol. „V lese na kamínkách mi podklouzl předek, chvíli jsem se klouzal po zemi, ale sebral jsem se a za asi třicet vteřin jsem pokračoval dál. Měl jsem taky trochu problémy s ovládáním navigace, ale s tím jsem si nakonec taky nějak poradil.“

Jeden okamžik Podmola vyděsil víc, než samotný pád. „Zavadil jsem o šutr. Jel jsem v tu chvíli asi osmdesátkou. Vykoplo mě to do pozice, kterou dělám při supermanovi. Když jsem se podíval před sebe a všude viděl ty šutry, tak jsem se modlil, ať to dobře ustojím, což se naštěstí povedlo. Pak jsem raději trošku zvolnil,“ přiznal rodák z Ostravy, který si při nepovedeném triku na loňském MS v Mnichově zlomil obě nohy.

Tentokrát ale vše zvládl a těší se na další etapy Řecké rallye. „Ve středu nás čeká jenom osmdesát měřených kilometrů, ale jinak je to záhul. Fyzicky se cítím zatím dobře, doplňuji jídlo i během měřených úseků, aby mi nedošla šťáva. Protože jsem tady mezi závodníky nejútlejší, tak na to musím hodně myslet, musím pravidelně jíst, abych měl energii a byl pořád soustředěný,“ dodal Podmol. Ve vedení je Slovák Svitko, vítěz úterní etapy.



Další články z rubriky

  • Filip Salač nahradí zraněného Hřavu
  • Podmol na Řecké rallye skončil celkově třetí. Vydobyl jsem si respekt, říkal spokojeně v cíli
  • Fantastický Podmol vyhrál 6. etapu Řecké rallye! Připadám si jako v počítačové hře, říká

Kam dál

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024