Filip Salač nahradí zraněného Hřavu

vydáno 3. 9. 2020, text TZ Jakub Schimmer

Nepříjemnou nehodou skončil poslední závod MOTUL FIM Superbike World Championship ve španělském Aragonu pro nadějného českého jezdce Miloslava Hřavu. Teprve šestnáctiletý závodník upadl a zlomil si obě nohy. V dalším podniku šampionátu ho nahradí Filip Salač, který si odbude závodní premiéru ve třídě Supersport 300 a hlavně pomůže svými zkušenostmi ve vývoji motocyklu kamarádovi. Ten se momentálně zotavuje v nemocnici v Zaragoze. Filip tak do Aragonu nejede za výsledky, ale zejména za pomocí s testováním.

Kalendář šampionátu nabral kvůli pandemii koronaviru v posledních týdnech doslova závodní tempo. Vážnější zranění jezdce je tak velký problém, protože seriál obvykle pokračuje hned za pár dní dalším závodem. Vedení českého týmu ACCR Czech Talent Team – Willi Race tak muselo na vzniklou situaci zareagovat velice rychle. „Miloslav Hřava spadl ve třetím tréninku a utrpěl zlomeninu obou nohou v kotníku, nyní ho tak čeká operace a dlouhá rekonvalescence. Vzhledem k tomu, že je zde celý tým i motocykl, rozhodli jsme k nasazení náhradníka. Domluvit za současných epidemiologických podmínek to nebylo vůbec jednoduché, ale díky dohodě s prezidentem Autoklubu ČR Janem Šťovíčkem za nás tento víkend pojede Filip Salač! Filipovi děkujeme za ochotu jet zde s námi, zároveň děkujeme Autoklubu ČR, panu prezidentovi Šťovíčkovi i týmu Filipa Salače za tuto možnost. Je to pro nás velký přínos, Filip má hodně zkušeností a může nám pomoci s vývojem motocyklu. Věřím, že Filip zde předvede skvělý výkon, ale jde především o testování a vývoj, tudíž nebude kladen žádný tlak na výsledek,“ prozradil manager týmu Jakub Smrž.

Filip Salač měl v letošním roce famózní vstup do sezóny v kategorii Moto3. Po nucené koronavirové pauze na povedený první závod navázal až při Velké ceně Štýrska. Nyní se přesouvá na dosud nepoznané pole. Vzhledem k chybějícím zkušenostem s jiným motocyklem nelze při prvním startu pomýšlet na špičkový výsledek. Důležitější je pomoc zraněnému kamarádovi s vývojem motocyklu. „Na závody se moc těším, jsem rád, že jsem dostal tuto příležitost. Uvidíme, jak to půjde, na tomto motocyklu pojedu teprve podruhé v životě, měl jsem možnost ho vyzkoušet jen na třech krátkých trénincích v Brně. Oproti mému motocyklu je o 70 kilogramů těžší, má nižší výkon i jiné pneumatiky. Ostatní jezdci budou mít ze začátku zcela jistě navrch, protože v Aragonu závodili již minulý víkend, ale to nevadí. Závod beru jako trénink a pomoc týmu a hlavně Mílovi, kterému přeji co nejrychlejší uzdravení,“ komentuje důvod svého startu Filip, který již dnes odjíždí za týmem do Španělska.

Závodní víkend v Aragonu začíná v pátek 4. září 2020. O den později čeká jezdce první závod. Ten druhý je na programu v neděli a na startu obou klání nebude kromě Filipa Salače chybět ani druhý český účastník tohoto seriálu Matyáš Červenka.



Další články z rubriky

  • Podmol na Řecké rallye skončil celkově třetí. Vydobyl jsem si respekt, říkal spokojeně v cíli
  • Fantastický Podmol vyhrál 6. etapu Řecké rallye! Připadám si jako v počítačové hře, říká
  • Freestyler překvapuje! Podmol byl v úterní etapě na Řecké rallye druhý nejrychlejší

Kam dál

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024