V Uhlířských Janovicích se konečně rozburácely motory

vydáno 13. 4. 2017, text Pavlína Mařáčková, foto Verva racing

Tak nám začala sezona 2017, a to prvním klasickým endurem v Uhlířských Janovicích. Když se řeknou Uhlířské Janovice, je to známka pěkného, ale zároveň těžkého endura. První enduro a hned pořádná prověrka fyzické přípravy jezdců po zimě.

Pořadatelem byl enduro klub Uhlířské Janovice v čele s Jiřím Pošíkem. Letos připravili kratší okruh, než tomu bývalo v předešlých letech. Délka kola byla 35 kilometrů, ale v závěru dne jezdci mezinárodního mistrovství ČR ujeli 175 km. Čekalo na ně pět parádních 65minutových kol. Jezdci Přeboru ČR absolvovali čtyři kola.

Každé kolo zahrnovalo dva testy. Nejdřív enduro test, který se jel v těžkém kamenitém terénu Staré Huti. Tento test je charakteristický svou náročností, jak délkou, tak obtížnými technickými prvky. Délka testu byla okolo dvanácti minut. Cross test jezdci z předchozích soutěží dobře znali. Jel se za obcí Koblasko a byl namotaný na přilehlé louce. Byl velice rychlý a délka byla okolo tří minut.

Předpověď počasí předpovídala na pátek déšť a vyplnila se. Možná to nějakého jezdce odradilo a raději zůstal doma, ale i přesto se startovní listina zaplnila a na start prvního endura sezony 2017 se postavilo celkem 149 jezdců. V devět hodin se na start a na první porci kilometrů místního terénu vydala první trojice. Po patnácti minutách jízdy terénem se jezdci dostali na nejtěžší úsek trati, na Starou Huť. Zde je nejdříve na zahřátí čekal výjezd kamenitým kaňonem, kde málokdo bez pomoci pořadatelů vyjel. Jezdci přeboru tento úsek mohli vynechat, ale kdo chtěl, mohl jej absolvovat, avšak málokdo chtěl zbytečně ztrácet sílu. Po zdolání kaňonku se kořenovým výjezdem dostali na druhý obtížný úsek, tzv. horní kameny. I zde se mnozí jezdci museli spolehnout na pomoc pořadatele. Pak následovalo pár set metrů stále technicky náročným terénem, který jezdce přivedl na start enduro testu. Značně rozehřátí, ale i unavení najížděli do dvanáctiminutového měřeného testu, který se však v prvním kole neměřil. Cross test se jel naostro již od prvního kola.

Ti nejlepší

Pět náročných kol a devět měřených testů nejlépe zajel Ondřej Helmich (třída E3), který se stal absolutním vítězem sobotní klasické soutěže. Druhý v pořadí skončil nováček této disciplíny Kryštof Kouble (E2) a třetí místo připadlo naopak zkušenému reprezentantovi endura Radku Tomanovi (E2).

Sobotní soutěž byla velice výživná, a tak se třetina jezdců na start druhého dne nepostavila.

Start v neděli opět v devět hodin, slunečná obloha a 175 km pro jezdce Mistrovství ČR, 140 km pro jezdce Přeboru ČR a deset měřených testů. Nedělní pořadí bylo jako přes kopírák, absolutním vítězem se stal opět Ondřej Helmich, druhý Kryštof Kouble a třetí Radek Toman. První mistrovské body seriálu endura byly rozdány.

Enduro Uhlířské Janovice opět ukázalo svoji kvalitu. Pokrácení kilometrů pro diváky dodalo závodu atraktivitu. Žádné hodiny čekání na příjezd jezdců. Odjeli poslední jezdci přeboru a za chvilku už byly slyšet v dáli motory prvních jezdců mistrovství ČR.

Ukradené motocykly

Pak si řeknete, paráda, vše jede a vše klape tak, jak má. Stačí však chvilka a přichází opět hořkost do endura v Uhlířských Janovicích. V sobotu ve třetím kole na Staré Huti byl odcizen motocykl přímo pořadateli endura Jiřímu Pošíkovi. Kdo enduro sleduje, ví, že při posledním podniku Mistrovství Evropy v Holandsku byly odcizeny tři motocykly i s dodávkou, při enduru v Liblíně byly odcizeny též dva motocykly, na cross country v úterý též dva motocykly a nedávno na cross country v Sedlčanech tři motocykly. Ze soboty na neděli byl odcizen i GAS GAS Jakubu Hronešovi, takže opět dva motocykly za víkend.


Ondřeje Helmicha jsem se zeptala:

Jak probíhala tvoje příprava na první enduro sezony? Co pro tebe bylo nejnáročnější v Uhlířských Janovicích?

„Příprava letos probíhala poctivě. Mám docela dost najeto na motorce a i dost natrénováno, co se týče fyzičky… V Janovicích byl nejtěžší enduro test. Ten byl moc dlouhý a velice náročný. Při našich domácích podnicích endura i endurosprintu na takové dvanáctiminutové testy nejsme zvyklí. Při evropských podnicích jsou takto dlouhé testy na denním pořádku, takže dobrá příprava před blížícím se prvním evropským podnikem v Portugalsku, který se jede poslední víkend v dubnu."



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...