Fotoreport ze 7. ITP ESSOX CUPu – Quady

vydáno 28. 10. 2009, text David M. Bodlák

Letošní ročník seriálu off-roadových závodů ITP ESSOX CUP pomalu spěje do finále. Předposlední závod tohoto amatérského klání motorek i čtyřkolek proběhl v sobotu 24. října. A ono místo, kde si to všichni, kdo holdují bahnu a překážkám, rozdali, bylo tentokrát tak trochu jiné…

V pořadí již sedmý letošní závod se konal v rozsáhlém areálu Hummer Centra Praha vedle čerpací stanice pár kilometrů po hradecké dálnici ven z města. Na tom by nebylo nic až tak divného, součástí Hummer Centra je totiž i terénní trať plná bláta, sjezdů, výjezdů a dalších nástrah pro zkušební jízdy vozů Hummer. Nestandardní ale na tomto závodu bylo, že část tratě zasahovala přímo do středověké tvrze, resp. všichni jezdci projížděli přes Rytířskou arénu s hledištěm pro zhruba sedm set lidí, kde jinak návštěvníci mohou shlédnout dobové divadelní hry, rytíře, koně, souboje, taneční vystoupení, pyrotechnické efekty nebo ohňostroje.

Radek "Kaďák" Skalický v akci
Radek "Kaďák" Skalický

Tři kilometry dlouhá trať byla atraktivní jak pro diváky, tak především pro samotné jezdce. Žádné dlouhé skoky zde sice nebyly, ale prudké výjezdy a sjezdy, jámy plné bahna a umělé překážky v podobě klád, špalků a pro kategorii Moto Profi i přejezd starého dobrého i když lehce rozpadlého vozu Škoda Favorit to plně vynahradily. Také míst na koukání zde bylo mnoho a kdo byl unaven, ten si mohl odpočinout v již zmiňovaném hledišti s lavičkami a občerstvením v dosahu tohoto místa.


Quady Hobby

Jako první nastoupilo na start 68 jezdců kategorie Quad Hobby. Vzhledem k tomu, že byli první, kdo musel trať projet, měli ten nejtěžší úkol a nelítostný souboj s mazlavým blátem a hlavními umělými překážkami, které byly v průběhu prvního závodu nakonec pro čtyřkolky uzavřeny a znovu otevřeny až pro motorky, se na nich značně podepsal.


Výsledky Quad Hobby

1. Koníček Luboš

2. Pudlo Lukáš

3. Šimice Radek

4. Buříval David

5. Kram Jiří


Quad Profi

Kategorie Quad Profi čítala na startu 50 jezdců, kteří před sebou měli celých 75 minut „špinavého“ času. Zde byly souboje již trochu vyrovnané a tempo i technika jízdy o poznání lepší. První tři jezdci ujeli startovnímu poli o celé kolo a celkové pořadí v cíli vypadalo takto…


Výsledky Quad Profi

1. Kadeřábek Jan

2. Lesák Erik

3. Brand Josef

4. Vobecký Lukáš

5. Novotný František


Největší borec závodu čtyřkolek

Ač je pořadí jezdců v cíli dané, „naším vítězem závodu“ čtyřkolek je Radek „Kaďák“ Skalický (31. v cíli z 56 startujících a ze 47 dorazivších do cíle), který dokázal jezdit v první polovině startovního pole třídy Quad Hobby i přes to, že řídí čtyřkolku jen levou rukou! O tu druhou totiž přišel před pár lety při nehodě na motorce a jak je vidět, tenhle chlap je fakt nezmar…


Těsně po skončení závodu ho pro vás vyzpovídal Ondřej Hrůza


ČMN: Klobouk dolů, dáváš to fakt skvěle! Jezdíš kromě čtyřkolky třeba i na motorce?

Jasně; svůj Access Tomahawk 300 sedlám jen v zimě, když už nejde na normální motorce jezdit. Mám Kawasaki Z750, na příští sezonu bych si rád koupil CB 1000, taky bych chtěl upgradovat i čtyřkolku, něco většího, silnějšího… 


ČMN: Můžeš prozradit, co všechno jsi musel na svých strojích upravit, abys je dokázal řídit jen levou rukou?

Na motorce mám jen přední brzdu napojenou tak, že nožní pákou brzdím obě kola a větší tlak jde samozřejmě na předek. Protézu na pravé ruce mám upravenou, abych ji nasadil na plynovou rukojeť a mohl přidávat plyn celou rukou pohybem paže. Na čtyřkolce zase brzdím jenom nohou, plyn je přehozený doleva a pravačku mám na řídítku jen tak volně. Oboje funguje dobře, i když čtyřkolka je na jednu ruku záhul, ale krosku bych na jedné ruce fakt neudržel. 


ČMN: Trénuješ hodně?

Baví mě to, takže prakticky kdykoliv to jde. Nejvíc s kamarády o víkendech. A je to znát. I přes můj handicap se mi daří na závodech umisťovat mezi první půlkou jezdců.


ČMN: Co na to říká tvé okolí?

No, kamarádi mi samozřejmě fandí, ale většina lidí to vůbec nechápe a tvrdí, že jsem magor a hazardér. Nejvíc se mi vždycky líbí ty udivené pohledy soupeřů, kteří si třeba na startu všimnou, že mám jen jednu ruku a pak nechápou, že skončí až za mnou…


ČMN: A jak se ti líbil dnešní závod?

Trať je tu super a super atmosféra. Jen si myslím, že by amatéři neměli začínat a měli by jezdit až jako druzí na trošku vyjeté trati. Dnes jsme to byli my, kdo si musel vylámat zuby na záludných kládách!


Ještě jeden závod

Poslední závod ITP ESSOX CUPu má již své datum 14. 11., o vhodném místě ale zatím nebylo rozhodnuto. Sledujte proto stránky pořadatele www.atvAmoto.cz a rubriku KNV (kam na víkend) v ČMN.


Kompletní reportáž z tohoto závodu a rozhovor s organizátory akce najdete také v ČMN 43/2009, které vychází 29. 10. 2009.

Tuhle akci mají na triku Robert Požárek (vlevo) a Petr Král



Přečtěte si také

Fotoreport ze 7. ITP ESSOX CUPu – Moto  28. 10. 2009   komentáře: 1

Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...