Suzuki Gixxer Cup: Jak se závodí v Indii

vydáno 16. 9. 2015, text Jan Rameš, foto Suzuki

Jiný kraj, jiný mrav - a jiné závodění. V Indii letos běží značkový pohár malých Suzuki Gixxer SF, na poslední závod se přijede podívat dokonce i Kevin Schwantz!

Že jste o Suzuki Gixxer SF nikdy neslyšeli? Žádný div, to totiž není globální model, nýbrž motocykl určený jen pro jisté kouty světa. Tato poslední generace je letošní novinkou, na kterou se třásla celá Indie, a jako podporu prodeje (ačkoli vzhledem k těm mnoha cenám, které motocykl získal při svém uvedení od odborníků, to asi ani nebylo potřeba) si indické zastoupení Suzuki zvolilo značkový pohár. Přesně ten model, který třeba KTM praktikuje se svými RC 390 a který u nás tak beznadějně selhává... Jenže v Indii to je hrozně populární. Podívejte se na fotky a na video, několik tříd, plné rošty. A žádné kokosky na hlavách a sandály, jak by se mohl věci neznalý našinec domnívat, všichni jsou ustrojeni jako z MotoGP.

Základ přitom vůbec není žádné dělo. Obyčejný železný rám, slabá přední teleskopická vidle, vzadu bubnová brzda... Jako pohon 139kg stroje slouží vzduchem chlazený jednoválec o objemu 154,9 kubíků a parametrech 14,6 k/14 Nm, které možná lehce změní otevřená koncovka výfuku a vzduchový filtr. Jenže stačí pár úprav, v tomto případě lepivější gumy (šířka je rozumná, 100 a 140 mm), řídítka na vidlici, závodní stupačky a zaslepená světla, a můžete se řezat o každý metr tratě. Dost možná, že Kevin Schwantz, mistr světa pětistovek z roku 1993, bude při tom posledním závodě, který se jede na konci září, pěkně valit bulvy.




Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...