První letošní vítězství pro Desprese

vydáno 8. 1. 2009, text Petr Štola, foto RZ

Obhájce posledního dakarského vítězství si dnes připsal první jihoamerické vítězství.

Pouze 178 kilometrů z původně plánovaných 395 čekalo dnes na účastníky nejtěžšího závodu světa Rally Dakar. Po včerejší večerní bouři nejenže zůstalo mnoho jezdců v poušti, ale déšť natolik rozvodnil jeden z náročných brodů, že se stal nesjízdnou pastí.

Vítězem zkrácené etapy mezi San Rafaelem a Mendozou se nakonec stal francouzský jezdec Cyril Despres, ovšem v celkové klasifikaci i nadále vede Marc Coma, který si dnes na druhého Streeta najel dalších 13 minut.

Nejlepším z našich byl opět Martin Macek, jenž tovární Yamahu přivezl do cíle na 22. pozici. V celkové klasifikaci si Macek opět polepšil, když nyní jeho jméno figuruje na 30. pozici. David Pabiška skončil na 56. pozici, zatímco Jan Froněk byl o čtyři místa dále. V celkové klasifikaci však tato dvojice figuruje až za hranicí stovky, když jejich výsledek ovlivňuje velká ztráta z předchozích etap.

Po včerejším druhém místě zaznamenal Josef Macháček další skvělý výkon, kterým si dojel pro své letošní druhé vítězství. Macháček tak o 10 minut snížil svou ztrátu na vedoucího Španěla Gonzalese, který byl dnes na druhé pozici, tedy na pozici, která naopak v celkovém pořadí patří našemu Macháčkovi. Oldřich Bražina dnes dokončil etapu na 12. místě s více než hodinovou ztrátou, ovšem i tak se český jezdec stále drží v elitní desítce celkové klasifikace.

Pořadatelé dnes také upřesnili důvod smrti francouzského amatéra Pascala Terryho, jenž dle zprávy z Argentiny zemřel na infarkt.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...