Kornfeil na bedně!

vydáno 7. 8. 2018, text Petr Hájek, foto Robert Sobčák, Vladimír Rejda, FB

Od roku 2007, kdy dojel v Brně třetí Lukáš Pešek, jsme po dlouhých 11 let čekali, až zase bude stát Čech při Grand Prix na stupních vítězů


Jakub Kornfeil na čele Grand Prix – to byla paráda!
Kubajz na bedně!

Koho by zajímaly třídy Moto2 nebo MotoGP, když hned v tom prvním závodě, a byla to kategorie Moto3, vystoupal český pilot na stupně vítěz��?! Jakubu Kornfeilovi se splnil sen (a s ním i tisícům českých fanoušků) a při domácí velké ceně dojel třetí a stál na stupních vítězů. A to chybělo opravdu málo a hrála by se česká hymna nejen při slavnostním zahájení, ale i v neděli v poledne. Po skvělé kvalifikaci, kterou vyhrál, vodil Kornfeil celé startovní pole prvních pět kol závodu. Potom se na delší dobu schoval do pelotonu, který čítal 21 jezdců, ale v závěru se zase probojoval na špici a do posledního kola vjížděl první. Bohužel byl ve švoncovce tradičně trochu dlouhý a dva soupeři ho podjeli, do cíle se už přes ně nedostal. Přesto si Jakub cení domácího třetího místa (prý) víc než vítězství v cizině. To by ale snad ještě mohlo letos přijít…
První vítězství kariéry tak místo Kornfeila získal v Brně Ital Di Giannantonio před Španělem Canetem. Vedoucí jezdec šampionátu Jorge Martín si v sobotu zlomil zápěstí, a tak se do čela tabulky dostal Kornfeilův týmový kolega Bezzecchi.
Česká naděje příštích let 16letý Filip Salač startující na divokou kartu zaplatil nováčkovskou daň a skončil na 24. místě jako poslední klasifikovaný.

Třídu Moto2 vyhrál po boji Portugalec Oliveira na KTM před oběma dravci z Rossiho stáje Marinim a Bagnaiou. Portugalec, který pojede příští rok v MotoGP, se tak dostal o pouhé dva body do čela šampionátu.

Velká bitva se odehrála i v královské kategorii MotoGP, kde dlouho vedl veterán Valentino Rossi (poprvé vyhrál v Brně už roku 1996), nakonec se z vítězství radovala dvojice továrních jezdců Ducati Dovizioso a Lorenzo, když tentokrát o málo méně agresivní Marc Márquez se spokojil s třetím místem, Rossi se nakonec nevešel ani na bednu, ale je v tabulce s velkou ztrátou druhý za Márquezem. Ten ještě titul v kapse nemá.



Take v MotoGP se tvrdě bojovalo, Dovizioso před Rossim, Márquezem, Lorenzem a Petruccim
Mistrovství světa silničních motocyklů Monster Energy Grand Prix České republiky, Brno
Moto3:
1. Di Giannantonio (I, Honda), 2. Canet (E, Honda), 3. Kornfeil (KTM), 4. Bastianini (I, Honda), 5. Rodrigo (RA, KTM), 6. Bezzecchi (I, KTM),...24. Salač (KTM).
Celkově: 1. Bezzecchi 133, 2. Martín (E, Honda) 130, 3. Di Giannantonio 116, 4. Canet 112, 5. Bastianini 97, 6. Kornfeil 77.
Moto2: 1. Oliveira (P, KTM), 2. Marini, 3. Bagnaia, 4. Baldassarri (všichni I, Kalex), 5. Vierge (E, Kalex), 6. Binder (ZA, KTM).
Celkově: 1. Oliveira 166, 2. Bagnaia 164, 3. Á. Márquez (E, Kalex) 113, 4. Baldassarri 106, 5. Binder 101, 6. Mir (E, Kalex) 95.
MotoGP: 1. Dovizioso (I, Ducati), 2. Lorenzo (E, Ducati), 3. M. Márquez (E, Honda), 4. Rossi (I, Yamaha), 5. Crutchlow (GB, Honda), 6. Petrucci (I, Ducati),...18. Abraham (Ducati).
Celkově: 1. M. Márquez 181, 2. Rossi 132, 3. Dovizioso 113, 4. M. Viňales (E, Yamaha) 109, 5. Lorenzo 105, 6. Zarco (F, Yamaha) 97,...23. Abraham 4.


V Žarnovici vyhrály Pardubice
Díky třem vítězstvím Poláka Zengoty ve slovenské Žarnovici vyhrál tým AMK ZP Pardubice další kolo plochodrážní extraligy. Domácím nepomohla ani tři vítězství Martina Vaculíka. Nedařilo se AK Markéta Praha, když jediné vítězství pro tým získal Josef Franc. Kvůli bouřce se odjelo jen 12 jízd. Celkově vedou Pardubice před Prahou, Slaným a Žarnovicou.
1. AMK ZP Pardubice 23, 2. SC Žarnovica 19, 3. AK 3ton Slaný 18, 4. AK Markéta Praha 14.



Petr Polák našel evropské body i v hlubokém písku
Petr Polák bodoval v belgické pískovně

V Lommelu je typická písčitá motokrosová trať, jakých jsou v oblasti Beneluxu desítky. O tom lommelském písku se říká, že je nejhlubší… Je snadné se v něm totálně zahrabat. V rámci mistrovství světa se zde jely i závody mistrovství Evropy tříd 125 a 250 a ve stopětadvacítkách (EMX125) si vedl zdatně jediný český reprezentant Petr Polák, když dojel jedenáctý a čtrnáctý a v průběžném pořadí ME se drží na pátém místě. Zbývají závody ve Frauenfeldu (CH) a Assenu (NL).
Ve světových třídách MXGP a MX2 jsme zástupce neměli, pouze v MX2 startoval Slovák Richard Šikyňa, ale bojoval marně, po 22. a 23. místě zůstal bez bodu. Inu písek… Ovšem kdo umí, ten umí i na písku, a tak nepřekvapí, že v Lommelu vyhráli ti, co už byli na čele u nás v Lokti: Nizozemec Jeffrey Herlings a Španěl Jorge Prado. Herlings opět nadělil druhému v cíli – svému týmovému kolegovi Cairolimu – přes půl minuty… alespoň ve druhém závodě. Rakouská KTM tak má stále své tovární jezdce na dvou prvních místech v obou třídách mistrovství světa.


V BSB vede Haslam
V Thruxtonu se jely další závody britského superbikového šampionátu bez zraněného Jakuba Smrže. První závod vyhrál Leon Haslam (Kawasaki), druhý Australan Josh Brookes (Yamaha). Celkově vede Haslam před Dixonem (Kawasaki) o 82 body, Brookes je třetí.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...