Marc Coma získal třetí vítězství

vydáno 6. 1. 2009, text Petr Štola, foto RZ

Tři vítězství má po čtyřech etapách na svém kontě tovární jezdec KTM Marc Coma.

Letošní Rally Dakar měla dnes na programu 4. etapu dlouhou 488 kilometrů, ze kterých bylo 459 ostrých. Etapa z Jacobacci do Neuquenu vedla nejen mnoha dlouhými brody a kamenitým terénem, ale podstatná část vedla i přes další těžký úsek rozpálené pouště.

Vítězem dnešního testu se stal španělský jezdec týmu Repsol KTM Marc Coma, který si v letošní rally připsal již třetí vítězství. Pro Comu to znamená upevnění vedení i v celkové klasifikaci, ve které má nyní náskok 42:57 minuty na amerického jezdce Jonaha Streeta.

Nejlepším českým jezdcem byl dnes Martin Macek, který do dnešní etapy nastupoval po včerejším pádu se zraněným prstem, ale i s novým motorem v Yamaze, která se včera 20 kilometrů před cílem zadřela. Macek se po nevydařené včerejší etapě do dnešních kilometrů s chutí zakousl, což nakonec pro něj znamenalo 46. místa v etapě a posun na 61. místo celkově. Ještě lépe se dnes dařilo slovenskému jezdci Ivanu Jakešovi, který po nedělním vysokorychlostním pádě ztratil naději na dobrý výsledek v pondělní etapě, kdy mu vypověděl službu motor jeho KTM. Jakeš se tak dostal do cíle etapy s několikahodinovou ztrátou, kterou navíc pořadatelé ocenili tříhodinovou penalizací. Nicméně dnes jediný Slovák na letošním Dakaru skvěle zabojoval, což mu přineslo 37. místo v etapě.

Druhým nejlepším z českých motocyklistů byl dnes Honza Froněk, který přijel na 56. pozici. Bohužel zprávy o pozicích či problémech zbylých českých jezdců ještě ani bezmála čtyři hodiny po projetí vítěze cílem nedorazily.

Vítězem etapy mezi čtyřkolkáři byl Joan Manuel Gonzales ze Španělska, který od poloviny etapy postupně navyšoval svůj náskok, jenž v cíli činil 16:18 minuty na celkového lídra soutěže Christophera Declercka z Francie. Náš Josef Macháček dnes ztratil na vítěze bezmála půl hodiny. Cílem projel na 5. pozici, v celkové klasifikaci tak klesl na třetí místo, kde ztrácí 17 minut na druhého Španěla Gonzalese. Oldřich Bražina dnes nabral ztrátu přes dvě hodiny, v celkové klasifikaci sice stále figuruje na 9. pozici, nicméně jeho ztráta narostla na 4:28 hodiny.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...