James Stewart šampionem

vydáno 3. 5. 2009, text SRP, foto Yamaha

Mistrem světa a americkým šampionem se stal James Stewart z USA.

Závěrečný závod v Las Vegas se stal kořistí s tovární Kawasaki jezdícího Ryana Villopota, ovšem největší pozornost byla soustředěná na souboj Chad Reed (Suzuki), James Stewart (Yamaha). Jako favorité závodu postoupili do finálové jízdy po vítězství v kvalifikačních rozjížďkách, Reed vyhrál první, Stewart tu druhou. V závodě se pak ujal vedení James Stewart, toho ovšem již ve třetím kole vystřídal na čele právě Villopoto, který si jel na stadionu Sama Boyda pro své letošní druhé vítězství. Chad Reed nezačal nejlépe, první kolo končil až na čtvrtém místě, pak postoupil o pozici výše, ale dobře věděl, že jen porazit Stewarta mu nestačí. Ve 14. kole se dostal přes amerického jezdce, ale ten si svůj titul zkušeně ohlídal třetím místem v cíli.

Americkým, ale i světovým šampionem se stal v Las Vegas třetí, Američan James Stewart. Ten po čtyřech měsících má na svém kontě 377 bodů, což je o pouhé čtyři body více, než získal dnes již neúspěšný obhájce titulu Chad Reed. Třetí místo v celkové klasifikaci patří Hondě, kterou tam dostal Andrew Short.

V Las Vegas se jel také společný závod šampionátu AMA Supercross Lites, tedy závod jezdů východního i západního pobřeží. V něm byl nejúspěšnější Christophe Pourcel, tedy letošní šampion východního pobřeží, který o pouhých 0,42 sekundy porazil šampiona západního pobřeží Ryana Dungeye. Třetí místo si vyjel Trey Canard.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...