HP2 vítězí v sedmihodinovce v Motegi

vydáno 16. 9. 2008, text -rk-

V závodě Motegi 7 hours Masters dominovaly stroje HP 2. Jedenáctého ročníku závodu se účastnilo 46 soukromých týmů. Závod se odehrával na světoznámém Motegi Twin Ring - závodním okruhu poblíž Tokia.

Závody, které se každoročně pořádají na japonském okruhu poblíž Tokia, přilákaly pozornost mnoha diváků.

Z celkového počtu 46 týmů se do startovního pole vklínily tři týmy BMW - Tras/PIAA Racing (startovací číslo #135), kteří své naděje vložili do tria jezdců - Toda/Matsushita/Saito – a samozřejmě také do jejich nejnovějšího motocyklu BMW HP2, který se zde poprvé objevil na japonské závodnické scéně.

BMW zde mělo zastoupení ještě v dalších týmech – jednalo se o Team Motopark (#137) s motocyklem R 1200 S, a Team Tras/PIAA&BSC (#136), kteří jeli na oblíbeném R 1100 S.

Stejně jako se nedalo dopředu odhadnout, co udělá počasí, tak ani pocity z kvalifikace toho moc nenapověděly o šancích jednotlivých účastníků. Tým Tras/PIAA&BSC byl donucen k výměně stroje kvůli pádu v kvalifikaci.

Samotný závod byl odstartován v 10 hodin dopoledne systémem Le Mans. Obvykle se na takto dlouhých závodech taktizuje a úvodní hodiny závodu mohou hodně napovědět o výsledku. Jezdci se snaží zaujmout co nejlepší umístění ve startovním poli, aby měli šanci zasáhnout ke konci závodu do bojů o prvenství. Nejinak tomu bylo i zde a diváci si opravdu přišli na své.

V úvodních kolech závodu jezdil na čele Yamaha Rinkan RT tým,ale již kolem jedenácté hodiny na něj začal dotírat jezdec motocyklu BMW HP2 Yoshinari Matsushita a po úchvatném boji ho po několika kolech také předjel. V 11 hodin dopoledne si již vybojoval vedení o 46 sekund a dále svůj náskok zvyšoval.

Díky tomuto náskoku se vedoucí tým nemusel obávat první zastávky v boxech a vše proběhlo bez zbytečných zdržení a přesně na čas. Po jeho návratu na trať se mu podařilo udržet náskok na druhého jezdce v pořadí o celé jedno kolo.

Po pěti hodinách závodu se vedoucí pozice týmu BMW ještě upevnila. HP2 sport vedl o celé čtyři kola před druhým Suzuki Nakano Racing Project NR.

Své vítězné tažení dotáhlo hápéčko do cíle a zaslouženě zvítězilo po sedmi hodinách závodu při svém prvním startu na japonském kontinentu.

Při slavnostním ceremoniálu byl odměněn kromě vítězů i nejstarší účastník závodu, 68letý ředitel Motoparku Noboru Yagihara, který na dotaz, co je příčinou jeho úspěchu, odpověděl: „ Závodění a vítězství – to je to, co mi dává energii a sílu k životu! “


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...