Easton vyhrál závod v Macau

vydáno 15. 11. 2008, text Petr Štola, foto RZ

Stuart Easton yhrál 42. ročník městského závodu Macau Grand Prix.

Pětadvacetiletý Stuart Easton vyhrál dnes v ranních hodinách našeho času 42. ročník slavného městského závodu Macau Grand Prix. Svým prvním vítězstvím na této dálnovýchodní klasice zabránil Michaelu Rutterovi v cestě za rekordním, sedmým vítězstvím.

Přitom vše hrálo do karet právě velezkušenému Rutterovi, jenž startoval s Ducati 1098 týmu Discover Ireland NW200 do závodu z první řady. Z jeho největších soupeřů se jako první totiž musel se závodem rozloučit Australan Cameron Donald. Ten se po startu dostal do čela závodu, ovšem v pátém kole se jeho GSX-R1000 týmu Relentless Suzuki by TAS zastavila kvůli mechanickému problému. V osmém kole pak havaroval vítěz kvalifikace a nový rekordman okruhu, Conor Cummins. Tento dvaadvacetiletý obyvatel ostrova Man tak uvolnil svým soupeřům cestu na první místo, kam se následně dostal právě Stuart Easton (Doosan Honda).
Ten si vybudoval na čele mírný náskok, který se však na druhém místě jedoucí Michael Rutter snažil zlikvidovat. Přestože se mu to postupně dařilo, 15 kol závodu na dotáhnutí vedoucího jezdce mu nestačilo. Svůj odstup nakonec zredukoval na konečných 2,722 sekundy.
“Měl jsem problém se zraněným loktem, ale to nemělo nic společného s tím, že jsem Stuarta nedokázal dojet,“ řekl Rutter po závodě.
Po špatném startu skončil nakonec na třetím místě John McGuinness, který s Hondou CBR 1000RR týmu Vantaxia VK dokončil závod se ztrátou 31,711 sekundy.
Svůj nejlepší výsledek z Macaa dosáhl čtvrtým místem Portugalec Luis Carreira (Benimoto Suzuki Yoshimura), který v posledním kole poslal o pouhých 0,020 sekundy na pátou pozici Američana Michaela Barnese, jenž vodil Hondu týmu Vantaxia VK.
Po dramatickém prvním kole, ve kterém se nejprve odstranil ze závodu Brit Dan Linfoot a o pár zatáček později i Němec Rico Penzkofer, zvítězil v kategorii supersport Keith Amor ze skotského Falkirku. Tento 33 roků starý jezdec týmu A.I.M. Racing dovedl Yamahu R6 na celkovém 11. místě. Na druhé pozici skončil Francouz Gerald Mutteau, jenž s Triumphem 675 ztratil na vítěze této kategorie 25 sekund. Třetím místem udělal radost domácím divákům Joao Fernandes, který se stal prvním domácím jezdcem na stupních vítězů této třídy.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...