Česká reprezentace dorazila do La Sereny (Chile), dějiště letošní Šestidenní

vydáno 8. 11. 2007, text bubo ( a tiskový servis České reprezentace), foto K.Malina, I.Helikar-tiskový servis České reprezentace

Po osmadvacetihodinové cestě dorazila v sobotu (3. 11. 2007) večer česká reprezentace do dějiště 82. motocyklové Šestidenní, chilské La Sereny. Nejprve výprava absolvovala čtrnáct tisíc kilometrů letadlem z Prahy přes Curych, S...

Po osmadvacetihodinové cestě dorazila v sobotu (3. 11. 2007) večer česká reprezentace do dějiště 82. motocyklové Šestidenní, chilské La Sereny. Nejprve výprava absolvovala čtrnáct tisíc kilometrů letadlem z Prahy přes Curych, Sao Paulo do Santiaga de Chile, odkud už autobusem zamířila podél Pacifiku na sever do pět set kilometrů vzdálené La Sereny, která je nejen významných přístavem, ale také druhým nejstarším městem Chile.

Po příjezdu ale nebyl nikdo, kdo by myslel na krásy Tichého oceánu či na zdejší historické památky, každý si hlavně chtěl odpočinout po dlouhé a únavné cestě, kterou všichni jezdci zvládli bez problémů a hlavně bez ztráty zavazadel. Sídlem české výpravy se stal v La Sereně příjemný rodinný hotýlek Santa Barbara, postavený ve zdejším typickém stylu jako přízemní hacienda. Na rozdíl od prašného, písečného okolí je v hotelovém areálu zelený trávník a nechybí ani malý bazén.

Všichni zde našli pohodlné ubytování a především klid, protože celý hotel mají jen pro sebe. Na pláž to je asi deset minut pěšky, ale přemýšlet o koupání je zatím zbytečné. Letní sezona tady ještě zdaleka nezačala, na jižní polokouli je sice nyní „český“ květen, ale moře je studené, obloha byla v neděli zatažená, foukal vítr a vzduch měl kolem šestnácti stupňů. Neděle, kterou začal pobyt v Chile, měla odpočinkový charakter. Po snídani se sice konala krátká porada jezdců a vedení české výpravy, ale pak už měli závodníci volno. Doprovod se naopak seznamoval s tím, co ho čeká, a pod vedením Jiřího Horáka se opakovaly sportovní řády, aby se nikdo nedopustil v časových kontrolách a na trati zbytečných chyb.

Jezdci začali mít napilno v pondělí, kdy se vybaloval kontejner s veškerým potřebným vybavením. Ve čtvrtek 9. listopadu má česká výprava na programu formální a pak technickou přejímkou s odevzdáním motocyklů do uzavřeného parkoviště. V neděli se uskuteční slavnostní zahájení soutěže s tradičním průvodem všech zúčastněných zemí. A v pondělí pak začne již 82. motocyklová olympiáda, které se zůčastní 521jezdců z 30 zemí celého světa.

Ohlasy a rozhovory:

Oceán má bohužel asi jen 15st.C a je zde poirozený domov Velkého bílého... takže se asi koupat nebudem...


Ladislav Michálek (manažer reprezentace): „Jsem rád, že cesta proběhla v klidu, ubytování je příjemné. V neděli jsme si dali odpočinek, jezdci mají volno, všechno začne v pondělí, kdybychom už měli mít k dispozici věci z kontejneru. Ten je už prý celně odbavený, takže bychom na tom měli být lépe než vloni na Novém Zélandu. Motocykly KTM mají jezdci dostat v úterý, ale byli bychom rádi, kdyby to šlo už v pondělí, aby měli delší čas na přípravu a jejich zajetí.“

Bohumil Poslední (jezdec klubového týmu, 24x na Šestidenní): „To, co jsem zatím při cestě viděl, mi připomíná spíš sever Afriky a dakarskou rally. Je to samý písek a kameny, do toho nízké keře. Je tu hodně sucho a údajně tu skoro neprší. Bude se určitě hodně prášit…“

Víťa Kuklík (jezdec českého Trophy týmu): „Když tady vidím ty spousty písku, připomíná mi to Šestidenní v Brazílii. Jenom by mohlo být trochu tepleji.“




Vybalování kontejneru…
V pondělí se přípravy na start chilské Šestidenní začaly dostávat do běžných pracovních kolejí. Nejprve se vyzvedlo prvních pět automobilů z půjčovny, další budou následovat na konci týdne. Pak čekala jezdce i doprovod první cesta do dějiště soutěže. Přesto, že depo stojí hned vedle golfového hřiště, vypadá okolní krajina víc jako poušť. Spousta sypkého písku všude, kam oko dohlédne. Snad sto metrů od kontejneru českého týmu už šplouchá moře.

Šplouchá asi není přesný výraz, až dvoumetrové vlny dělají pořádný rachot. Všechno je teprve v začátcích, zázemí soutěže a press centrum je umístěné ve dvou velkých bílých stanech a začne fungovat teprve od středy. První motocykly však už můžete potkat na cestě po pláži do města a zpět, ostatní ještě tak daleko s přípravami nejsou. Po silnici každou chvíli přijíždí další kamion s naloženým kontejnerem. Náš byl na místě naštěstí mezi prvními a nebude se tak opakovat situace z loňského Nového Zélandu nebo Brazílie 2003. Chvíli se muselo čekat, než přijde kompetentní osoba odemknout kontejner.


Po jedné urgenci se objevil člověk s kleštěmi, přestřihl jistící plombu a bylo odemčeno. Vevnitř čekala na výpravu změť přeházených věcí a částečně rozbalených motocyklů po celní kontrole.
Vypadalo to, že se nic neztratilo a mělo by to být v pořádku. Pak se postavil stan a jezdci si začínali připravovat své stroje. V úterý by se další motocykly měly vyzvedávat přímo u kontejneru KTM, který už také dorazil a pak už dojde k prvnímu zajíždění nových strojů před čtvrteční přejímkou.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...