EICMA 2013: Harley-Davidson s malými vodníky Street 500 a 750

vydáno 6. 11. 2013, text Prochy, foto H-D

Americký výrobce v rámci projektu Rushmore představil zcela nové motocykly Street 500 a 750, které byly navrženy pro novou generaci jezdců a jsou vybaveny novým vodou chlazeným motorem V-Twin Revolution X.

Harley-Davidson chce těmito modely oslovit nové zákazníky. Prioritou jsou mladí jezdci pohybující se převážně ve městech. Jde o další fázi, kdy chce výrobce navázat na loňský úspěšný prodej motocyklů především ve Spojených státech.

Design je klasický Harley-Davidson, žádné výstřelky se nekonají. Nemusíte se bát, že by šlo o rozpočtový model, a tak například blatníky jsou plechové. Oba modely navíc vycházejí ze stylu Dark Custom, který je známý minimalistickými detaily a černým lakem na většině dílů. Zajímavě vypadá zadní světlo z LED diod a ledky najdeme i v blinkrech. Výfukový systém je sveden do jedné koncovky. Pro modely Harley-Davidson Street 750 i 500 je připravena i široká nabídka custom doplňků.

Dvojice nových vodou chlazených dvouválců V60 nese název Revolution X. Nejedná se o první vodou chlazený motor od HD, ten už známe z modelu V-Rod. Nové motory o objemu 494 a 749 cm3 jsou ale postaveny zcela od základu, aby svojí charakteristikou vyhovovaly především do městského provozu. Klasická véčka mají čtyři ventily na válec a o sekundární převod se stará bezúdržbový řemen, který spolupracuje s šestirychlostní převodovkou. Brzdový systém je pak tvořen po jednom brzdovém kotouči na každém kole. Vpředu je motocykl osazen hliníkovým kolem 17“ a zadní kolo je patnáctipalcové. Rozvor motocyklu je 1511 mm, provozní hmotnost se ustálila na hodnotě 220 kilogramů.

Jelikož výrobce směřuje nejen na americký trh a chce zaujmout jezdce i v jiných částech světa, mají nové modely uzamykatelná zapalování, zámek přední vidlice i zámek víčka nádrže. Nový Harley-Davidson Street bude nejdříve dostupný v USA, Itálii, Španělsku, Portugalsku a Indii, a to v druhém čtvrtletí roku 2014. Další informace týkající se dostupnosti budou oznámeny v nadcházejících měsících. Plánuje se tak i prodej do dalších zemí Evropy, ČR nevyjímaje.

Výrobce z Milwaukee zatím cenu těchto nových modelů nezveřejnil, ale přislíbil, že se bude jednat o nejdostupnější motocykly Harley-Davidson. Počítáme tedy s cenou okolo 190 000 Kč. Výroba motocyklů pro americký trh bude probíhat v USA v Kansasu, pro ostatní trhy se výroba přestěhuje do nově otevřené továrny v indickém Guragonu.



Přečtěte si také

EICMA 2013 obrazem  7. 11. 2013  
PRVNÍ TEST: Harley-Davidson Street 750  9. 4. 2014  

Další iČMN články

  • 50 let řadových čtyřválců Honda
  • 15 ročník výstavy přestaveb Bohemian Custom Bike
  • MOTO VÝSTAVA LIBEREC 2019

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...