Koncepty Yamahy: 3 motorky, tříkolka, kolo a auto!

vydáno 19. 10. 2015, text Jan Rameš, foto Yamaha

Co je pro Evropany EICMA nebo Intermot, to pro Japonce Tokyo Motor Show. Proběhne na konci října a všichni místní výrobci na ní vždy ukáží pěknou plejádu konceptů. Ani Yamaha letos nebude výjimkou.

Zatímco Honda se v konceptech drží dost při zemi a plánuje spíše uskutečnitelné, Yamaha se ráda nechá unášet do výšek. Ačkoli hned první koncept, nazvaný Resonator125 a míněný jako první motorka pro mladé, vypadá podezřele reálně. Takové malé SR... Do sériové výroby ovšem těžko půjde s tím dřevěným dekorem.

Mezi malé stroje se také počítají dva koncepty spřízněné svou pohonnou jednotkou i podvozkem - elektromotorem uloženým v monokokovém rámu. Jmenují se PES2PED2, kde P znamená Passion čili vášeň, E elektriku, S jako Street a D jako Dirt. Yamaha s elektrikou již má své zkušenosti a v tomto případě má jít o druhou generaci elektrických pohonů. Výkon takový, abyste mohli jezdit s řidičákem A1, hmotnost do 130, resp. 100 kg. Třetí z konceptů YPJ-MTB je též elektrický, "ladičky" se v tomto případě vrhly do neprobádaného světa horských kol.

A teď opustíme jednu stopu a jdeme výš. Nakláněcí tříkolku Yamaha v nabídce má, skútřík Tricity je fajnové městské popojíždědlo, ovšem nový koncept LMW míří do úplně nových sfér a čekali bychom něco podobného jako u Hondy připravovaný Neowing. Naprostou bombou potom je zpráva, že na stánku Yamahy uvidíme také koncept nazvaný jednoduše 4Wheeler a má jít o sportovní auto, inspirované motocykly a vyjadřující unikátní styl Yamaha. V tom Tokiu to bude ještě zajímavé...




Další iČMN články

  • 50 let řadových čtyřválců Honda
  • 15 ročník výstavy přestaveb Bohemian Custom Bike
  • MOTO VÝSTAVA LIBEREC 2019

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...