Fotografie Jaroslava Sejka na Motosalonu

vydáno 28. 3. 2014, text Ivo Helikar

Pro návštěvníky Motosalonu jsme letos přichystali něco navíc - velkou výstavu starých fotografií Jaroslava Sejka, dvorního fotografa české silnice padesátých až osmdesátých let.

Partner výstavy:


Motopoint


Výstava měla být hlavně pocta autorovi a příjemně nás překvapilo, kolik návštěvníků se o ni zajímalo. Hned první den mě v pavilonu našlo několik lidí, aby mi řekli, že jde o to nejlepší, co na veletrhu viděli. To jsem si lebedil. A jeden z nich k tomu dodal, že vlastně přijel jen kvůli těmhle fotkám. Máme teď dokonce od něj další jedinečnou Sejkovu fotku, jak se na startu válí Ital Grasetti se čtyřválcovou Jawou.

I když je jasné, že spoustě lidí tahle černobílá historie moc neříká, na druhou stranu zase jiné návštěvníky potěšila, a o to nám šlo. Když si uvědomíte, jak tyhle fotky před čtyřiceti, padesáti a skoro šedesáti lety vznikaly, jak je autor doma přes noc vyvolával a jak technicky skvěle vyšly, klobouk dolů. A kolik lidí nám potom chodilo říkat, že mají Sejkovy fotky také doma a zda by nám je mohli půjčit. To je ale trochu problém, zvětšovat staré malé fotky na větší formát, aniž by utrpěla kvalita, se moc nedá.

A také jsme měli fakt velkou radost z návštěvy bývalé československé silničářské hvězdy, Petera Baláže, který přijel ze slovenského Hlohovce právě jen kvůli této výstavě. S Jardou Sejkem ho pojilo přátelství, sjezdili spolu celou Evropu. Ale Sejk se svého času kamarádil skoro se všemi významnými silničáři, snad tam odněkud ze shora viděl, že se na něj ještě nezapomnělo. 



Přečtěte si také

Český motocykl na dopravní fakultě ČVUT  28. 3. 2014  
Brněnský Motosalon odstartoval letošní sezonu  7. 3. 2014  

Další iČMN články

  • 50 let řadových čtyřválců Honda
  • 15 ročník výstavy přestaveb Bohemian Custom Bike
  • MOTO VÝSTAVA LIBEREC 2019

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...