Před WSBK ve Valencii

vydáno 1. 4. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

O nadcházejícím víkendu nás čeká další kolo šampionátu superbiků a supersportů, tentokrát na okruhu ve španělské Valencii.

Po dvou závodních víkendech šampionátu WSBK v Austrálii a Kataru se celý přesouvá do Evropy, kde se již o tomto víkendu poperou nejlepší superbikeři světa o další porci bodů do světového šampionátu. Superbiky se jezdí na okruhu Ricarda Torma ve španělské Valenciii již od roku 2000. Tento okruh je velmi náročný na nastavení celého motocyklu a říká se, že právě nastavení zde vyhrává závody. Nejvíce vítězství na této trati má na kontě Australan Troy Corser (pět), následuje Troy Bayliss (čtyři) a Noriyuki Haga (tři).
 
Trať
 
Okruh Ricarda Torma je proslulý především tím, že diváci mohou sledovat z jednoho místa téměř celou trať a tribuny jsou postaveny kolem celého okruhu jako na fotbalovém stadionu. Co se týče parametrů okruhu, jeho délka dosahuje 4,005 kilometru, zahrnuje devět levých a pět pravých zatáček, nejdelší rovinka měří 846 metrů a závody se zde jezdí proti směru hodinových ručiček.
 
Co ve Valencii uvidíme?
 
Ve skvělé formě do Valencie přijíždí po úvodních dvou víkendech dva jezdci, Noriyuki Haga a Ben Spies. Japonec je zatím v desetibodové výhodě, díky jednomu vítězství a třem druhým místům. Nori sám prohlašuje, že se mu ve Valencii velmi daří, takže můžeme opět očekávat souboj dvouválcové Ducati proti Big Bang Yamaze Bena Spiese, který má na kontě zatím tři vítězství a jeden výpadek. Do bojů na čele se bude chtít určitě zapojit i Němec Neukrichner, kterého zde loni o jisté vítězství připravil Carlos Checa. Pozadu nebude ani RSV4 Maxe Biaggiho, který předvedl během víkendu v Kataru, že i Aprilia bude bojovat o místa nejvyšší. Dobrého výsledku bude chtít dosáhnout i druhý muž tovární Ducati Michel Fabrizio, protože především závody v Kataru byly pro tohoto sympatického Itala jednou velkou katastrofou. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na našeho Jakuba Smrže, který je ve vynikající formě a snad už se Kubovi podaří ve Valencii dotáhnout vše do zdárného konce i v závodě.
 
Mezi světovou superbikovou elitu zapadne během víkendu ve Valencii i uprchlík z MotoGP,  Američan John Hopkins, který vystřídal u týmu Stiggy Racing Honda Itala Roberto Rolfa.
 
Jak se jelo v loňském roce?
 
V prvním závodě zde zvítězil Ital Lorenzo Lanzi na soukromé Ducati, druhé místo vybojoval Australan Troy Bayliss z továrního týmu Ducati Xerox, třetí místo získal Troy Corser, čtvrtý dojel Nieto a pátý Checa. Jakub Smrž si připsal dva body za čtrnácté místo.
 
V druhé jízdě bylo vše pod taktovkou Japonce Hagy na Yamaze, který získal vítězství před druhým Baylissem a třetím Checou. Čtvrté místo vybojoval Kiyonari, Corser dojel na pátém místě a Jakub Smrž zopakoval čtrnácté místo z první jízdy.
 
Změna časového harmonogramu
 
První krok za účelem snížení nákladů v šampionátu se projeví už ve Valencii, změny se týkají především pátečního programu, kdy vše začne volným tréninkem superbiků v 12:45. Kvalifikaci mají superbiky naplánovanou na 16:15, ostatní třídy mají v pátek jen volné tréninky a jedinou kvalifikaci až v sobotu.
 
Všechny závody a sobotní kvalifikace budou opět vysílány živě na oficiálních stránkách šampionátu (www.worldsbk.com), něco z programu bude pravděpodobně vysílat i Eurosport.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...