Před WSBK v Salt Lake City

vydáno 28. 5. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

Šampionát světových superbiků pokračuje v Miller Motorsports Parku u Salt Lake City v USA

Proč právě Miller? Tu chuť prostě milluju...

Celý kolotoč závodů mistrovství světa superbiků se přesunul z Jihoafrické republiky do USA, kde se na okruhu Miller Motorsports Park nedaleko Salt Lake City odehraje již sedmý závodní víkend letošní sezony.

Velmi mladý okruh
Trať Miller Motorsports Park byla vybudována v roce 2006 a má více variant, podle toho, jestli jedou auta, motorky nebo motokáry. Okruh měří celkem 4907 m a varianta pro závody motocyklů obsahuje celkem patnáct zatáček. Závod pro superbiky je zde vypsán na 21 kol, což odpovídá vzdálenosti 103,047 km.

Situace v šampionátu
Na čele tabulky přijíždí do USA s luxusním náskokem 85 bodů japonský samuraj Noriyuki Haga s tovární Ducati, který zcela ovládl poslední dva závody v Kyalami. Druhé místo v tabulce šampionátu patří Hagovu týmovému kolegovi Italu Michelu Fabriziovi, který se v posledních čtyřech závodech dostal do správného tempa a připsal si tři druhá místa a jedno vítězství. Třetí místo drží smolař Ben Spies (technika ho připravila o vítězství v Monze i Kyalami), pro kterého bude závod v Salt Lake City domácím a dá se očekávat, že se jeho znalost okruhu promítne do výsledků. Doposud vyhrál všechny kvalifikace i na okruzích, které navštívil prvně v životě. Průběžné čtvrté místo tabulky patří Britu Leonu Haslamovi na soukromé Hondě týmu Stiggy, první pětku uzavírá jeho krajan Jonathan Rea na Hondě Ten Kate s tovární podporou. Jakub Smrž přijel do USA na třinácté pozici tabulky.

Jak se tu jelo loni
V obou závodech loni zvítězil Španěl Carlos Checa na Hondě, druhé místo vybojoval v první jízdě Australan Troy Corser na Yamaze a na třetím místě projel cílovou čárou Fabrizio na Ducati. Jakub Smrž si dojel pro skvělé šesté místo.
Ve druhém závodě patřilo druhé místo Maxi Neukirchnerovi na Suzuki, který tentokrát chybí pro zranění, a třetí místo obsadil opět Fabrizio. Jakub Smrž byl ve druhém závodě diskvalifikován, protože startoval z pitlane a vyjel na trať v době, kdy nesměl...

Kdy v TV?
Závod se jede v zámoří, takže musíme počítat s časovým posunem. Nedělní závody startují první jízdou ve 20 hodin našeho času, druhá jízda přijde na řadu ve 23:30. První jízdu bude živě vysílat Eurosport 2, druhou Eurosport, který předtím dá ve 22 hodin první závod ze záznamu. Všechny závody budou vysílány i na oficiálních stránkách šampionátu www.worldsbk.com.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...