Před WSBK v Portugalsku

vydáno 24. 3. 2010, text Jiří Nykodým, foto RZ

O nadcházejícím víkendu nás čeká v pořadí již druhý závodní víkend šampionátu WSBK.

Po zahajovacím závodě na australském Phillip Islandu se po čtyřech týdnech znovu roztáčí kola šampionátu mistrovství světa superbiků, tentokrát už na evropském kontinentně - v portugalském Portimau.

 

O okruhu

Okruh v Portimau je nejmodernější v celém kalendáři a byl otevřen před dvanácti měsíci, trať má skvělou infrastrukturu a je vhodná i pro testování. Závody superbikerů se zde tak jely poprvé v loňském roce. Oficiálním názvem Autódromo Internacional do Algarve měří celkem 4,658 kilometru, obsahuje šest levých a osm pravých zatáček. Závod kategorie Superbike je vypsán na 22 okruhů, to odpovídá vzdálenosti 101,024 km.

 

Průběh sezony

Celkem sedmnáct oficiálních jezdců šampionátu WSBK dokázalo v úvodním podniku letošní sezony bodovat, stejně tak jako si body připsalo všech sedm zúčastněných továren - Aprilia, BMW, Ducati, Honda, Kawasaki, Suzuki a Yamaha. Vedoucím mužem tabulky je před zahájením druhého závodního víkendu Brit Leon Haslam na motocyklu Suzuki GSXR-1000 belgického týmu Alstare. Leon si zároveň v prvním závodě sezony připsal i své premiérové vítězství v továrním týmu. Haslama v tabulce následuje Ital Michel Fabrizio z továrního týmu Ducati Xerox, třetí místo drží vítěz druhého závodu na Phillip Islandu Španěl Carlos Checa ze soukromého týmu Ducati Althea. Jak jasně ukázal závod v Austrálii, bude zde v letošní sezoně mnoho privátních týmů, které dokážou plně konkurovat továrním týmům s mnohem lepší podporou. Kombinace zkušeností a dravého mládí společně s pravidly závodů superbiků znamenají jediné - šanci na dobré výsledky dostávají letos úplně všichni. Nadcházející víkend by neměl být výjimkou.

 

Startovní listina pro závody v Portimau obsahuje 15 jezdců, kteří alespoň jednou ve své kariéře vyhráli závod superbiků. Zároveň jsou zde dva bývalí mistři světa a další čtyři jezdci, kteří už mají na kontě mistrovský titul z jiné kategorie. Poprvé v letošní sezoně se na startu představí Makoto Tamada, který bude u týmu Reitwagen BMW nahrazovat zraněného Rolanda Resche, a pojede tak po boku Andrew Pitta.

 

Na startu uvidíme i stále ještě zraněného Chrise Vermeulena z týmu Kawasaki Racing, který si při pádu na Phillip Islandu zranil koleno, ale je odhodlán v Portugalsku závodit.

 

Jak se jelo v loňském roce?

První jízdu na konci loňské sezony ovládl v Portimau Američan Ben Spies na Yamaze, druhé místo vybojoval Jonathan Rea a třetí příčka patřila Maxi Biaggimu. Jakub Smrž první jízdu nedokončil.

 

V druhém závodě se z vítězství radoval Ital Michel Fabrizio, druhý dojel jeho týmový Noriyuki Haga, který zde zároveň prohrál boj o titul se Spiesem. Třetí místo obsadil Jonathan Rea. Kuba dojel druhý závod na osmém místě.

 

Situace v šampionátu

1. Haslam 45 bodů; 2. Fabrizio 36; 3. Checa 34; 4. Haga 27; 5. Guintoli 23; 6. Rea 23; 7. Biaggi 19; 8. Corser 16; 9. Camier 10; 10. Lanzi 9.

 

Kdy v TV?

11.30 hod - závod Superstock 1000 (Eurosport 2)

13.00 hod - 1. závod Superbike (Eurosport)

14.00 hod - závod Supersport (Eurosport 2)

16.15 hod - 2. závod Superbike (Eurosport 2)

 

Většinu závodů bude vysílat ze záznamu i Eurosport.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...