Před WSBK v Portimau

vydáno 29. 10. 2008, text Jiří Nykodým, foto RZ

Mistrovství světa superbiků má před sebou poslední závodní víkend letošní sezony, který se odehraje na zcela novém okruhu v portugalském Portimau.

Finální závodní víkend 2008 HANNspree FIM Superbike World Championship se odehraje o nadcházejícím víkendu na zcela novém okruhu Autodromo Internacional do Algarve v jižním Portugalsku. Okruh byl zbudován za dobu kratší než jeden rok a celkové náklady na stavbu se vyšplhaly k 200 milionům eur. Okruh Algarve, který měří 4,592 km, čeká na svoji oficiální závodní premiéru právě o nadcházejícím víkendu, kdy na trať vyjedou čtyřdobé superbiky ke svým volným tréninkům. Tento okruh patří k nejmodernějším autodromům v Evropě, takže vyvrcholení šampionátu superbiků se odehraje na pravém místě. 

Závody v Portugalsku zažijí ještě jednu velkou událost, která se jmenuje Troy Bayliss. Jezdec týmu Ducati Xerox pojede na tomto okruhu poprvé a zároveň naposledy, protože Bayliss ohlásil odchod do závodnického důchodu s koncem letošní sezony. Pro letošního mistra světa v superbicích bude druhý závod v Portimau jeho derniérou v MS superbiků. Troy naskočil do šampionátu WSBK v roce 1997 na okruhu Philip Island a od té doby se pohyboval vždy na čele výsledkových listin celých 11 let s výjimkou přestávky, kdy byl v MotoGP. Dá se očekávat, že se s Ducati i s celým šampionátem bude chtít rozloučit vítězně. 

O titulu mistra světa je již tedy rozhodnuto, ale o druhé místo se bude ještě bojovat mezi dvěma jezdci. Šanci na zisk titulu má stále dvojice z týmu Yamaha Motor Italia, kdy Noriyuki Haga (325 bodů) má na Troye Corsera (316 bodů) náskok devíti bodů. O čtvrtém místě se rozhodne mezi Maxem Neukirchnerem a Carlosem Checou, které dělí rozdíl patnácti bodů. 


Situace v průběžném pořadí šampionátu:
Bayliss (Ducati) 410
; 2. Haga (Yamaha) 325; 3. Corser (Yamaha) 316; 4. Neukirchner (Suzuki) 298; 5. Checa (Honda) 284; 6. Biaggi (Ducati) 235; 7. Nieto (Suzuki) 234; 8. Fabrizio (Ducati) 203; 9. Kiyonari (Honda) 193; 10. Xaus (Ducati) 171


 


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...