Před WSBK v Portimau

vydáno 21. 10. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

Máme před sebou poslední závodní víkend šampionátu WSBK v letošním roce.

Šampionát světových superbiků má před sebou poslední závod letošní sezony, který se jede již tento víkend na portugalském okruhu Algarve v Portimau.
 
Něco k okruhu ...
Okruh v Portimau je nejmodernější v celém kalendáři a byl otevřen před dvanácti měsíci, trať má skvělou infrastrukturu a je vhodná i pro testování. Závody superbikerů se zde tak jely poprvé v loňském roce. Oficiálním názvem Autódromo Internacional do Algarve měří celkem 4,658 kilometru, obsahuje šest levých a osm pravých zatáček. Závod kategorie superbike je zde vypsán na 22 okruhů, to odpovídá vzdálenosti 101,024 km.
 
Situace v šampionátu
O tomto víkendu se již konečně rozlouskne tajenka, kdo bude superbikovým mistrem světa pro letošní sezonu. Závěrečný boj uvidíme mezi japonským samurajem Noriyuki Hagou na tovární Ducati týmu Xerox, proti kterému se na trati postaví Texasan Ben Spies z týmu Yamaha World Superbike, který už ve své premiérové sezoně superbikového šampionátu bojuje o titul mistra světa. Oba jezdci budou mít v podstatě stejné podmínky, co se týče znalosti tratě a oba do Portugalska dorazí ve špičkové formě. Drobnou výhodu má zkušenější Haga, který před posledním závodním víkendem letošního roku drží desetibodový náskok na svého rivala, ale to opravdu moc neznamená, protože kdyby Spies dvakrát zvítězil, je titul jeho. Třetí muž tabulky šampionátu Ital Michel Fabrizio sám prohlásil, že on má svoji pozici již téměř jistou a udělá tak maximum pro to, aby svému týmovému kolegovi dopomohl k titulu a pokusí se mu v obou závodech krýt záda. Čtvrté místo průběžně patří Římanovi Maxi Biaggimu, který ačkoliv jel na novém motocyklu Aprilia RSV4, který si odbýval letos svoji premiéru mezi světovými superbiky, předváděl po celou sezonu kvalitní a vyrovnané výsledky. Pátou pozici zatím drží Brit Jonathan Rea na Hondě, ten nyní ztrácí na Biaggiho pouhých 14 bodů a pokusí se ještě v pořadí dostat o pozici výš.
 
Jak se jelo v loňském roce?
V první jízdě superbiků suverénně triumfoval novopečený mistr světa Australan Troy Bayliss na Ducati, druhé místo obsadil Španěl Carlos Checa na Hondě a první trojku uzavřel Australan Troy Corser na Yamaze. Jakub Smrž první jízdu nedokončil.
 
V druhém závodě se vítězstvím se svou závodnickou kariérou rozloučil Troy Bayliss, na druhém místě závod dokončil jeho týmový kolega Ital Michel Fabrizio a třetí místo obsadil Brit Leon Haslam na Hondě. Kuba Smrž dojel do cíle na dvanáctém místě.
 
Kdy se jede?
Vše vypukne v pátek po poledni volnými tréninky a poté i první kvalifikací superbiků, v sobotu následuje druhá kvalifikace a superpole se jede v 15 hodin. V neděli startuje závod superbiků ve 12 hodin, ve 13:25 se můžeme těšit na závod supersportů a v 15:30 vyjedou ke své druhé jízdě opět superbiky.
 
Závody budou živě vysílány na oficiálních stránkách šampionátu (www.worldsbk.com), některé i na Eurosportu.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...