Před WSBK v Monze

vydáno 6. 5. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

Mistrovství světa superbiků pokračuje o nadcházejícím víkendu na velmi rychlé trati v italské Monze.

Máme před sebou již pátý závodní víkend šampionátu mistrovství světa superbiků, tentokrát se pojede na superrychlé trati v italské Monze, která se vždy nabídne hojnou diváckou účast a velmi zajímavé závody.
 
Něco k okruhu ...
 
Celým názvem Autodromo Nazionale di Monza je v kalendáři šampionátu WSBK od roku 1990 a letos se zde nejlepší superbikeři světa sejdou již po osmnácté. S délkou 5,793 kilometru je trať v Monze nejdelší v celém šampionátu, obsahuje pět levých a osm pravých zatáček. Závod je vypsán na 18 okruhů, což odpovídá vzdálenosti 104,274 kilometru. Závody v Monze se řadí současně k těm vůbec nejrychlejším, protože jezdci jedou téměř 50 % celého okruhu s plynem otevřeným naplno.
 
Na co se můžeme těšit?
 
Za největšího favorita do obou jízd v Monze je považován japonský samuraj na italském stroji, tedy Noriyuki Haga na tovární Ducati, který zde v posledních dvou letech vyhrál hned tři závody. Největším soupeřem bude Hagovi pravděpodobně druhý muž průběžného pořadí šampionátu Američan Spies na Yamaze. Do bojů o podium by se mohl samozřejmě zapojit i Leon Haslam, který v posledních závodech předváděl velmi vyrovnané výsledky a drží průběžné třetí místo v šampionátu a ani domácí Fabrizio nebo Němec Neukirchner nebudou chtít zůstat pozadu. Očekává se i dobrý výkon Římana Biaggiho, který v posledních závodech trochu ztrácel, ale většinou kvůli technickým problémům se svou Aprilií. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na našeho Kubu Smrže, který by rád zopakoval pódium z Assenu.
 
Jak se jelo v loňském roce?
 
V prvním závodě se odehrávala tvrdá bitva, kterou nakonec vyhrál německý závodník Max Neukirchner a Noriyuki Haga se musel spokojit s druhým místem. Na třetím místě byl odmávnut Australan Troy Bayliss, Jakub Smrž byl klasifikován na desáté příčce.
 
Druhá jízda byla opět soubojem Japonce a Němce, tentokrát byl ale úspěšnější Haga a Neukirchner se musel spokojit s druhým místem. Na třetí pozici závod dojel Kiyonari, Kuba závod nedokončil.
 
Kdy se jede?
 
Vše vypukne v pátek po poledni volnými tréninky a poté i první kvalifikací superbiků, superpole se jede v sobotu v 15 hodin. V neděli startuje závod superbiků ve 12 hodin, ve 13:25 se můžeme těšit na závod supersportů a v 15:30 vyjedou ke své druhé jízdě opět superbiky. 
 
Tentokrát by již mělo plně fungovat vysílání závodů online na stránkách šampionátu (www.worldsbk.com).  Závody by měl vysílat i Eurosport.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...