Před WSBK v Misanu

vydáno 17. 6. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

Šampionát světových superbiků pokračuje o nadcházejícím víkendu na okruhu Misano Adriatico v San Marinu.

Po závodech v Jihoafrické republice a USA se celý kolotoč FIM Superbike World Championship vrací na evropský kontinent, kde jezdce přivítá okruh Misano Adriatico.
 
Něco k okruhu ...
 
Misano World Circuit leží v kraji Romanga nedaleko břehů Středozemního moře. Celý okruh podstoupil v roce 2007 kompletní rekonstrukci a změnil se i směr jízdy, nyní se jede po směru hodinových ručiček. Trať měří 4,226 kilometru, obsahuje šest levých a deset pravých zatáček. Závod je zde vypsán na 24 okruhů, což odpovídá vzdálenosti 101,424 kilometru. Na okruhu v Misanu vždy dominovala Ducati, která má na kontě 26 pódiových umístění z celkových 34 závodů, Honda zde vybojovala tři vítězství, Yamaha, Kawsasaki a Suzuki po jednom.
 
Situace v šampionátu
 
Na čele tabulky se drží s náskokem 53 bodů japonský závodník Noriyuki Haga na tovární Ducati, kterého během závodů v Miller Motorsports Parku dvakrát porazil druhý v pořadí - Američan Ben Spies s Yamahou. Třetí místo v tabulce patří druhému muži tovární Ducati, Italovi Michelu Fabriziovi, který před závody na okruhu v Misanu ztrácí 64 bodů na svého týmového kolegu. Hagovi se zatím v Misanu nikdy moc nedařilo, z celkových 18 závodů zde Nori dojel jen třikrát na podiu, nejlepšího výsledku zde dosáhl v roce 2007, kdy dojel druhý za Troyem Baylissem. Ben Spies zde bude v nevýhodě oproti ostatním jezdcům, protože na tomto okruhu ještě nikdy nejel, ale jak jsme se mohli přesvědčit již v několika předešlých závodech, tomuto mladému Texasanovi zvykání si na novou trať nikdy dlouho netrvá. Na čtvrtém místě v tabulce figuruje Brit Jonathan Rea na Hondě a pátá příčka patří Maxi Biaggimu na Aprilii, která se neustále zlepšuje.
 
Jak se jelo v loňském roce?
 
První jízdu v Misanu ovládl Němec Max Neukirchner na Suzuki, když porazil Australana Corsera na Yamaze. Třetí místo uhájil Troy Bayliss, Jakub Smrž zajel sedmé místo.
 
V druhé jízdě zaúřadoval tým Sterilgarda, když zvítězil Španěl Ruben Xaus a Max Biaggi obsadil druhé místo. Třetí dojel opět Bayliss na tovární Ducati, Jakub Smrž dokončil závod na deváté pozici.
 
Kdy se jede?
 
Vše vypukne v pátek po poledni volnými tréninky a poté i první kvalifikací superbiků, v sobotu následuje druhá kvalifikace a superpole se jede v 15 hodin. V neděli startuje závod superbiků ve 12 hodin, ve 13:25 se můžeme těšit na závod supersportů a v 15:30 vyjedou ke své druhé jízdě opět superbiky.
 
Závody můžeme sledovat živě na oficiálních stránkách šampionátu (www.worldsbk.com) nebo na Eurosportu.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...