Před WSBK v Magny Cours

vydáno 30. 9. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

Neuplynul ani týden od závodů v Imole a řítí se na nás další závodní víkend šampionátu superbikerů.

Neuplynul ani týden od závodů na italském okruhu Enza a Dina Ferrariových v Italské Imole a celý kolotoč závodů mistrovství světa superbiků a supersportů se přesunul do Francie, kde se bude závodit o nadcházejícím víkendu na okruhu Magny Cours.

 Něco k okruhu... 
Okruh Magny Cours leží necelých 300 kilometrů od Paříže a letos bude závody světových superbiků hostit již poosmé. Trať se skládá jak z několika velmi rychlých pasáží, tak zároveň nabízí i několik velmi pomalých a utažených zatáček. Trať měří 4,411 kilometru, skládá se z devíti levých a šesti pravých zatáček. Závod kategorie Superbike je zde vypsán na 23 okruhů, což odpovídá vzdálenosti 101,453 kilometru.

Situace v šampionátu
Během minulého víkendu se v Imole opět měnilo pořadí v čele tabulky, kdy se díky jednomu vítězství a druhému místu dostal zpět do vedení šampionátu Japonec Haga a na druhého Bena Spiese má nyní náskok tří bodů. V Magny Cours se tak dají očekávat další tvrdé souboje, Noriyuki Haga může počítat i se svým týmovým parťákem, protože Michel Fabrizio nedávno prohlásil, že v posledních dvou závodních víkendech letošní sezony se pokusí Norimu pomoci k zisku titulu. U Bena Spiese můžeme také očekávat velmi dobré výkony, protože Američan se určitě pokusí napravit pro něj nevydařený víkend v Imole a vrátit se do čela tabulky. Třetí muž šampionátu Michel Fabrizio má sice stále teoretickou šanci na zisk titulu, když má na kontě 61 bodů a do konce sezony se rozdá ještě celých 100 bodů, ale týmová strategie zahraje své a Fabrizio bude krýt Hagovi záda. Čtvrté místo průběžně patří Jonathanu Reovi na Hondě týmu Ten Kate a první pětku uzavírá Říman Max Biaggi, který má za sebou velmi vydařený víkend v Imole.

 Podle nejaktuálnějších informací zaujme místo zraněného Shinyi Nakana po boku Maxe Biaggiho britský superbikový šampion Leon Carnier.

Jak se jelo v loňském roce?
V první jízdě se z vítězství radoval Japonec Noriyuki Haga na Yamaze, druhé místo obsadil Španěl Fonsi Nieto na Suzuki a na třetím místě dojel Australan Troy Bayliss, který si tak zároveň předčasně zajistil titul. Jakub Smrž závod nedokončil.

V druhém závodě zvítězil Australan Troy Bayliss na Ducati, na druhém místě dojel Noriyuki Haga a na třetím místě závod dokončil Australan Troy Corser. Jakub Smrž byl klasifikován na třináctém místě.

 

Kdy se jede?
Vše vypukne v pátek po poledni volnými tréninky a poté i první kvalifikací superbiků, v sobotu následuje druhá kvalifikace a superpole se jede v 15 hodin. V neděli startuje závod superbiků ve 12 hodin, ve 13:25 se můžeme těšit na závod supersportů a v 15:30 vyjedou ke své druhé jízdě opět superbiky.

 
Závody budou živě vysílány na oficiálních stránkách šampionátu (www.worldsbk.com), některé i na Eurosportu.

 

 


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...