Před WSBK v Kyalami

vydáno 13. 5. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

O nadcházejícím víkendu se pojede i další závod šampionátu WSBK, tentokrát v jihoafrickém Kyalami.

Uplynulo jen několik dní od závodů v italské Monze a šampionát superbiků se již přesouvá do Jihoafrické republiky, kde se o tomto víkendu odehraje další boj o světové body. Okruh Kyalami leží nedaleko Johannesburgu a superbikové stroje zde naposledy startovaly v roce 2002.
 
Něco k okruhu ...
 
Trať v Kyalami měří 4,263 kilometru, obsahuje 11 levých a 6 pravých zatáček. Celý okruh patří mezi technické trati a pro jezdce je velmi náročné najít tu správnou stopu. Díky své nadmořské výšce je okruh náročný na výkon motoru. Závod je vypsaný na 25 okruhů, což odpovídá vzdálenosti 106,5 kilometru.
 
Co uvidíme?
 
Na čele tabulky přijíždí do Kyalami jednička továrního týmu Ducati Japonec Noriyuki Haga s celými 200 bodů na kontě, který v Monze chyboval a jeho náskok se snížil. Druhé místo drží Američan Ben Spies, který by pravděpodobně v Monze slavil double, kdyby mu nedošel v posledním kole závodu benzín. Ben je až na několik zaváhání ve skvělé formě a zatím nebyl poražen v superpoli. Do Kyalami přijíždí Spies se ztrátou 54 bodů na vedoucího Hagu. Na třetí místo poskočil díky skvělým výkonům v Monze Michel Fabrizio na druhé tovární Ducati, čtvrté místo patří Britu Haslamovi a první pětku uzavírá Tom Sykes. V prosincových testech továrních týmu zde byl nejrychlejší Fabrizio, druhým nejrychlejším se stal Spies a třetí byl Haga.
 
V supersportech budeme pravděpodobně bez české účasti. Matěj Smrž závod kvůli zranění z Monzy vynechá, Patrik Vostárek sice do Kyalami odjel, ale jeho start je nejistý. 
 
Kdy se jede?
 
Vše vypukne v pátek po poledni volnými tréninky a poté i první kvalifikací superbiků, superpole se jede v sobotu v 15 hodin. V neděli startuje závod superbiků ve 12 hodin, ve 13:25 se můžeme těšit na závod supersportů a v 15:30 vyjedou ke své druhé jízdě opět superbiky.
 
Celý nedělní program bude vysílán online na stránkách šampionátu (www.worldsbk.com). Závody by měl vysílat i Eurosport.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...