Před WSBK v Imole

vydáno 23. 9. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

O víkendu přivítá okruh v italské Imole další závodní víkend MS superbiků a supersportů.

O nadcházejícím víkendu nás čeká další závodní víkend mistrovství světa superbiků, tentokrát se pojede na zrekonstruovaném okruhu Enza a Dina Ferrariových v italské Imole.

Něco k okruhu...

Závody superbiků se v Imole jely naposledy v roce 2006, kdy si zde zajistil svůj druhý titul mistra světa Australan Troy Bayliss. Od té doby byla trať modifikována, vznikla zde nová šikana a okruh nyní měří 4,936 km. Celá charakteristika trati řadí okruh v Imole k těm vůbec technicky nejnáročnějším v celém kalendáři. Okruh se skládá z deseti levých a šesti pravých zatáček, závod je zde vypsán na 21 kol, což odpovídá vzdálenosti 103,656 km.

Situace v šampionátu

Po závodech v Německu se změnila situace v čele šampionátu, když po nešťastném pádu Noriyukiho Hagy převzal vedení první muž továrního týmu Yamaha World Superbike, Američan Ben Spies přezdívaný „Texas Terror“. Spies zvítězil ve dvanácti z celkových 22 závodů a nyní drží osmnáctibodový náskok na svého japonského rivala. Pro Hagu mluví v Imole fakt, že Ducati pojede na svém domácím okruhu, ale Haga zde bohužel v červenci netestoval kvůli svému problematickému zranění. Je jasné, že Haga zde udělá maximum pro to, aby zvrátil situaci v šampionátu a pokusí se zvítězit za každou cenu. Třetí v tabulce šampionátu je Hagův týmový kolega Michel Fabrizio, který řekl, že v Imole ještě pojede „svůj“ vlastní závod a pokud by si Nori udržel šanci na zisk titulu, tak v posledních dvou závodech se už zaměří na týmovou strategii a pokusí se Hagovi pomoci. Čtvrtá příčka v tabulce šampionátu patří britskému závodníkovi Jonathanu Reovi, který zvítězil v posledním závodě na Nürburgringu a zároveň poslal k zemi Hagu. První pětku uzavírá domácí matador Max Biaggi na Aprilii, kterému bude v Imole dělat týmového kolegu jeho krajan Marco Simoncelli, protože Shiniya Nakano se v Německu zranil a nastoupí pravděpodobně až do závěrečného závodu v Portimau.

Živě z boxu týmu Ducati Xerox!

Tovární tým Ducati Xerox si pro všechny své fanoušky připravil velmi zajímavou novinku a v Imole bude živě vysílat kamera z části boxu Noriyukiho Hagy. Vysílat se bude v sobotu od 14 do 17 hodin, v den závodu budou moci diváci sledovat dění v boxu druhého muže šampionátu od 9 do 17 hodin. Živé video bude dostupné na stránkách www.ducati.com.

Kdy se jede?

Vše vypukne v pátek po poledni volnými tréninky a poté i první kvalifikací superbiků, v sobotu následuje druhá kvalifikace a superpole se jede v 15 hodin. V neděli startuje závod superbiků ve 12 hodin, ve 13:25 se můžeme těšit na závod supersportů a v 15:30 vyjedou ke své druhé jízdě opět superbiky.

Závody budou živě vysílány na oficiálních stránkách šampionátu (www.worldsbk.com), některé i na Eurosportu.

 


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...