Před WSBK v Doningtonu

vydáno 24. 6. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

Během nadcházejícího víkendu se můžeme těšit i na další závody MS superbiků, tentokrát na okruhu v britském Donington Parku.

Po strhujících závodech v italském Misanu se Hannspree FIM Superbike World Championship přesouvá na britské ostrovy, kde nás na okruhu Donington Park čeká již devátý závodní víkend letošní sezony.


Něco k okruhu... 

Donington park leží nedaleko letiště East Midlands, trať měří 4,023 kilometru, skládá se z osmi levých a deseti pravých zatáček. Okruh je svým charakterem velmi náročný na soustředěnost jezdců, a to především když se jede na mokru, protože trať v Doningtonu je proslulá svou kluzkostí. Závod superbiků je zde vypsán na 23 kol, to odpovídá vzdálenosti 92,529 kilometru. 


Situace v šampionátu 

Na vedoucí pozici v tabulce šampionátu přijíždí na britské ostrovy Japonec Noriyuki Haga, který disponuje 292 body. Norimu se na okruhu v Doningtonu v minulosti hodně dařilo a je jezdcem, který ze současného startovního pole na tomto okruhu získal nejvíce vítězství - celkem tři. Druhý Ben Spies ztrácí na Hagu stále propastných 48 bodů. Okruh v Donigtonu nebude pro tohoto Texasana ale ničím novým, startoval zde v loňském roce na speciálu Suzuki GSV-R v závodě MotoGP, kde zastupoval zraněného Capirossiho. Třetí v pořadí je Michel Fabrizio, který od závodů v Monze předvádí velmi konzistentní výsledky a neustále snižuje svoji bodovou ztrátu na druhého Spiese, která před závody v Doningtonu činí už jen pouhých sedm bodů. Čtvrté místo v šampionátu drží vítěz druhého závodu v Misanu - Jonathan Rea, který má před sebou svůj domácí závod. Poté, co tým Ten Kateho změnil dodavatele tlumičů, se zdá, že i bílé Hondy mají na boj o první místa. První pětku v šampionátu uzavírá Max Biaggi, kterého bohužel stále trápí porodní bolesti jeho Aprilie a výsledky v posledních závodech nejsou zcela takové, jaké by si tento Říman představoval.


Jak se jelo v loňském roce?
 

První závod byl v režii Australana Troye Baylisse na tovární Ducati, druhý dojel Tom Sykes, který startoval na divokou kartu a první trojku doplnil Max Biaggi. Jakub Smrž zde dosáhl na skvělé šesté místo. 

Druhý závod ovládl Japonec Ryiuchi Kiyonari na tovární Hondě, druhé místo vybojoval domácí Cal Crutchlow (také na divokou kartu) a třetí místo vybojoval Australan Troy Corser. Jakub Smrž dojel v druhé jízdě na dvanácté pozici. 


Kdy se jede? 

Vše vypukne v pátek po poledni volnými tréninky a poté i první kvalifikací superbiků, v sobotu následuje druhá kvalifikace a superpole se jede v 16 hodin. V neděli startuje závod superbiků ve 13 hodin, ve 14:25 se můžeme těšit na závod supersportů a v 16:30 vyjedou ke své druhé jízdě opět superbiky. 


Závody můžeme sledovat živě na oficiálních stránkách šampionátu (www.worldsbk.com) nebo na Eurosportu.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...