Před WSBK v Assenu

vydáno 22. 4. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

Po dvoutýdenní pauze se o nadcházejícím víkendu opět poperou jezdci šampionátu MS superbiků o další světové body, tentokrát v holandském Assenu.

Dvoutýdenní pauza od posledního závodu šampionátu mistrovství světa superbiků uplynula jako voda a o nadcházejícím víkendu je v plánu další závodní víkend, tentokrát na okruhu Assen v Nizozemsku. Historie závodů produkčních motocyklů se začala na okruhu ležícím severně od Amsterdamu psát v roce 1992, nejdříve se jezdilo na „starém“ Assenu, který měřil 6 kilometrů. Od přestavby v roce 2006 se závodí na okruhu o 1,5 km kratším.

 Něco k okruhu...

Celým názvem Assen TT Circuit, je hojně holandskými příznivci motocyklového sportu nazýván také jako katedrála závodů motorek. Současný okruh byl vybudován v roce 1955 a v té podobě vydržel až do roku 2006, kdy přišla na řadu kompletní rekonstrukce a také zkrácení trati na současných 4,555 kilometru. Nejdelší rovinka měří přesně 560 metrů a trať, která obsahuje 11 levých a 6 pravých zatáček, je jezdci označována jako velmi technická. Závody superbiků jsou zde vypsány na 22 okruhů, tedy vzdálenost lehce přes sto kilometrů.

Na co se můžeme těšit?

Do Assenu přijíždí jako vedoucí muž tabulky japonský samuraj Noriyuki Haga ve službách italské Ducati, který si během úvodních tří závodních víkendů vybudoval velmi slušný náskok čtyřiceti bodů na druhého Američana Spiese a třetí Neukirchner ztrácí již propastných 70 bodů. Můžeme se tedy těšit na další souboj dvojky Spies - Haga, Spies po závodech ve Španělsku sebevědomě prohlašoval, že v Holandsku Hagovi vítězství jen tak nenechá a svoji rychlost předvedl i během testů v Monze. Hagovi hraje do karet fakt, že italské Ducati tento okruh sedí, v loňském roce oba závody ovládl právě tento motocykl s Baylissem v sedle. Do boje o příčky nejvyšší se bude určitě chtít zapojit Michel Fabrizio, který předvedl velmi dobré výsledky ve Valencii, a nesmíme zapomínat ani na jména jako Biaggi, Neukirchner a Haslam. Návrat na špici by si určitě přál pan Ten Kate, jehož jezdci v zatím odjetých závodech žádné oslnivé výsledky nepředvedli.

Jak se jelo v loňském roce?

První rundu ovládl Australan Troy Bayliss na Ducati, když dojel do cíle s náskokem dvou sekund na druhého Checu, Třetí místo vybojoval Němec Neukirchner na Suzuki. Jakub Smrž dosáhl v první jízdě skvělého šestého místa.

V druhé rundě se tvrdě bojovalo mezi Baylissem a Hagou, nakonec zvítězil Bayliss a Haga obsadil druhé místo. Třetí místo vybojoval Carlos Checa, náš Jakub Smrž si připsal další dobrý výsledek, tentokrát osmé místo.

 
Nejrychlejší kolo drží opět Bayliss s časem 1:38,355 s (2008).

Kdy se pojede?

Vše vypukne v pátek po poledni volnými tréninky a poté i první kvalifikací superbiků, superpole se jede v sobotu v 15 hodin. V neděli startuje závod superbiků 12 hodin, v 13:25 se můžeme těšit na závod supersportů a v 15:30 vyjedou ke své druhé jízdě opět superbiky.
 

Tentokrát by již mělo plně fungovat vysílání závodů online na stránkách šampionátu (www.worldsbk.com). Některé závody by měl vysílat i Eurosport.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...