Před testy WSBK v Portimau

vydáno 22. 1. 2009, text Jiří Nykodým, foto RZ

Již zítra vypuknou na okruhu v portugalském Portimau třídenní testy mistrovství světa superbiků.

Již zítra na okruhu v portugalském Portimau odstartuje třídenní testování mistrovství světa superbiků, kterého se zúčastní jak tovární, tak i netovární týmy tohoto šampionátu. Právě tyto testy nám nastíní rozpoložení sil v šampionátu, kterého se v letošním roce bude účastnit rekordní počet jezdců a týmů. Do sezony 2009 nastupuje 7 továren, 19 závodních týmů a celkem 32 jezdců. Celá sezona odstartuje za měsíc na australském Phillip Islandu.

U Ducati se můžeme těšit na porovnání sil mezi nástupcem Troye Baylisse, tedy Japoncem Noriyuki Hagou a Italem Michelem Fabriziem. Zatím to byl právě Fabrizio, který byl při prosincových testech v Kyalami tím rychlejším a Nori bude chtít určitě udržet post týmové jedničky.

 
U Yamahy se bude dále sžívat s motocyklem britský nováček Tom Sykes, jeho týmový kolega Ben Spies už v Kyalami předvedl, že mu přestup na R1 nečiní žádný problém a patřil mezi nejrychlejší jezdce na trati.

V Portimau uvidíme i oficiální debut týmu Paul Bird Motorsport, který chyběl na testech v jihoafrickém Kyalami. Na motocyklech Kawasaki se premiérově představí Australan Broc Parkes společně s Japoncem Makoto Tamadou.

Tým Suzuki Alstare bude pokračovat v testování zbrusu nové GSX-R1000 a právě od dvojice Kagayma – Neukirchner se očekávají v sezoně 2009 velmi dobré výsledky.

Na továrních Hondách uvidíme trojici jezdců Checa – Kiyonari – Rea. Právě první dva z jezdců bývají označováni jako dva z favoritů na zisk titulu ve světových superbicích.

U Aprilie se budou dále věnovat dalšímu vývoji své RSV 4, přestože Max Biaggi byl již v Jižní Africe velmi rychlý. Tento tým před testy prohlásil, že by velmi rád viděl své jezdce Nakana a Biaggiho v TOP 10.

Další nováček v sezoně 2009 je německá továrna BMW, která stejně jako Aprilia společně se svými jezdci Corserem a Xausem bude dále pracovat na vývoji superbiku S1000R. Je však pravdou, že oproti Aprilii právě BMW v Kyalami zaostávalo a určitě se bude snažit v Portimau porychlit.

Samozřejmě v Portimau nebude chybět ani české želízko v ohni v podobě Jakuba Smrže na Ducati týmu Guandalini Racing.

Zpravodajství z testů WSBK v Portimau můžete sledovat na našich stránkách.

 


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...