Kuba málem králem

vydáno 18. 10. 2015, text hell, foto Drive M7 SIC Racing Team

Jakub Kornfeil najížděl v závodu třídy Moto3 do posledního kola GP Austrálie jako první, v cíli však skončil na pátém místě se ztrátou 0,288 sekundy za vítězným Portugalcem Oliveirou. Největší pozornost si zasloužila bitva o titul mezi Rossim a Lorenzem v MotoGP.

V sobotní kvalifikaci třídy MotoGP si pole position zajistil Španěl Marc Márquez (Honda), do první řady se spolu s ním postavil ještě Ital Andrea Iannone s Ducati a další Španěl Jorge Lorenzo s Yamahou. Vedoucí jezdec MS Valentino Rossi startoval až ze sedmého místa, tedy ze třetí řady. Mnozí upozorňovali, že se téměř opakuje loňská kvalifikace, kdy Rossi odstartoval až z osmého místa, tedy ze stejné třetí řady, ale v cíli závodu byl nakonec první. Letošní průběh GP Austrálie však vypadal poněkud odlišně.
Nejlépe začal Iannone, který dokazoval v celém průběhu závodu, že jeho Ducati patří ke skutečným rychlíkům. Potom se na čelo přes Márqueze dostal Jorge Lorenzo a znovu, stejně jako minule v Japonsku, se začal od svých soupeřů lehce vzdalovat. Rossi byl v prvním kole šestý, potom předjížděl jednoho jezdce za druhým a zanedlouho se ocitl na druhém místě za Lorenzem. Tam se jeho postup vpřed zastavil. Stříbrnou příčku neudržel, předjel ho zpátky Márquez a po něm i Iannone a Rossi se delší dobu držel na čtvrté pozici. Právě v těchto chvílích Iannone ukazoval sílu své Ducati. Několikrát své soupeře velice snadno na rovinkách překonal, ale ani on se neudržel vepředu. Naopak, Márquez dotáhl Lorenza a dostal se na první místo. Spolu s ním se k Lorenzovi přitáhli i Iannone a Rossi a dále pokračovali ve čtyřech. Ve druhé skupině spolu o pátou příčku bojoval Pedrosa (Honda), Crutchlow (LCR Honda) a Vinales (Suzuki).
Lorenzo postoupil zpátky na první pozici a znovu se svým pronásledovatelům malinko vzdálil. Za ním probíhala bitva mezi Márquezem, Iannonem a Rossim.
V posledním kole se čtveřice rozdělila na dvě bojující dvojice, vepředu Lorenzo a Márquez, o pár metrů za nimi Iannone a Rossi. Rossi ještě na chvilku postoupil na bronzovou příčku, ale Iannone si ji vzal zpátky. Pár zatáček před cílem Márquez překonal Lorenza a přijel si pro své letošní páté vítězství. Rossimu se nepodařilo Iannoneho už předjet. A na průběžně druhého Lorenza tak ztratil z osmnáctibodového náskoku hned sedm bodů. Pokud ve zbývajících dvou závodech skončí o jedno místo za Lorenzem, bude mu to k titulu přesto stačit. To je ale prognóza velice nejistá, Lorenzo je skvěle rozjetý. Jenže, abychom na konci seriálu neříkali, že mu těch pět ztracených bodů z Phillip Islandu bude chybět. Anebo abychom naopak neříkali o Rossim, že mu budou scházet ty tři ztracené body po souboji s Iannonem.
Každopádně Marc Márquez dosáhl na své celkové padesáté vítězství v závodě GP. Titul je už stejně pro něj ztracený.

Moto3:
 Kent po pádu nemá jistotu
Danny Kent upadl, nedojel ani Enea Bastianini, velice těsně zvítězil Miguel Oliveira před Kentovým týmovým kolegou Efrenem Vazquezem a Bradem Binderem. Dva závody před koncem to malinko zkomplikovalo průběžné pořadí. Oliveira se vyšvihl na druhé místo a na vedoucího Kenta nyní ztrácí 40 bodů. Ve hře jich je ještě padesát, a tak zbývá teoretická naděje, že by ho mohl ještě dostihnout. Průběžně třetí Bastianini už na titul dosáhnout nemůže.
Dařilo se Kubovi Kornfeilovi. V kvalifikaci zajel devátý čas, po penalizaci osmé Marii Herrery se na startu posunul o jedno místo dopředu. Karel Hanika startoval ze dvanáctého místa na roštu. Oba dva se potom během závodu ukázali ve vedení. Hanika vjížděl na čele startovního pole do sedmého kola, Kornfeil to měl složitější, po výborném startu se pohyboval kolem třetího místa, pak ale po chybě a vyjetí z dráhy musel dohánět až z čtyřiadvacáté pozice, ale do první skupiny se brzy vrátil. Jako první najížděl do posledního kola, ale hned za ním se drželi i jeho soupeři. V poslední zatáčce před cílovou rovinkou byl pátý a chtěl využít závětří svých soupeřů k postupu dopředu. Nevyšlo mu to však, přesto zajel jeden ze svých nejlepších životních závodů.
Karel Hanika bojoval do poslední chvíle alespoň o nějakou bodovanou příčku a nakonec z toho byly dva body za čtrnácté místo.

Ve třídě Moto2 máme jistého mistra světa, stal se jím už před GP Japonska Francouz Johann Zarco. Tentokrát skončil až sedmý se ztrátou více než 20 sekund na vítězného Španěla Alexe Rinse, který se od druhého Brita Sama Lowese vzdálil na rozdíl téměř sedmi sekund.


Moto GP
Phillip Island (AUS)
Moto3:
1. Oliveira (P, KTM), 2. Vazquez (E, Honda), 3. B. Binder (ZA, KTM), 4. Navarro (E, Honda), 5. Kornfeil, 6. Fenati (I)… 14. Hanika (všichni KTM)
Průběžně: 1. Kent (GB, Honda) 244, 2. Oliveira 204, 3. Bastianini (I, Honda) 188, 4. Fenati 165, 5. Antonelli (I, Honda) 161, 6. Vazquez 155… 15. Kornfeil 63, 17. Hanika 43

Moto2: 1. Rins (E, Kalex), 2. Lowes (GB, Speed Up), 3. Baldassarri (I), 4. Nakagami (J), 5. Simeon (B), 6. Salom (E, všichni Kalex)
Průběžně: 1. Zarco 318, 2. Rins, 3. Rabat (E, Kalex) 206, 4. Lowes 172, 5. Folger (D) 145, 6. Lüthi (CH, oba Kalex) 143

MotoGP: 1. M. Márquez (E, Honda), 2. Lorenzo (E, Yamaha), 3. Iannone (I, Ducati), 4. Rossi (I), 5. Pedrosa (E, Honda), 6. M. Vinales (E, Suzuki)
Průběžně: 1. Rossi 296, 2. Lorenzo 285, 3. M. Márquez 22, 4. Iannone 188, 5. Pedrosa 165, 6. Smith 1(GB, Yamaha) 158


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...