Baylisstick před posledním závodem

vydáno 30. 10. 2008, text Jiří Nykodým, foto Ducati

Tronásobný mistr světa v kategorii Superbike, Australan Troy Bayliss se o nadcházejícím víkendu rozloučí se svojí závodnickou kariérou.

Již o tomto víkendu čeká trojnásobného šampiona MS superbiků Australana Troye Baylisse poslední závod a Baylisstick se odebere do závodnického důchodu.
 
Baylissovy úspěchy se píší již od roku 1999, kdy se účastnil britského mistrovství superbiků a zde získal svůj premiérový titul šampiona v třídě Superbike. Poté přešel k továrnímu týmu Ducati a po dvou letech, tedy v roce 2001, slavil svůj první titul mistra světa WSBK na motocyklu Ducati 996. V následujícím roce dokončil sezonu superbiků na šestém místě a v následujících třech letech si dal od WSBK pauzu a přešel k továrnímu týmu Ducati, kde utvořil dvojici s Lorisem Capirossim. Výsledky v MotoGP nebyly kromě první sezony, kdy se umístil celkově na šestém místě, nijak oslnivé (14. a 15. místo). V roce 2006 se Baylisstick vrátil zpět do WSBK do týmu Ducati Xerox a ihned v tomto roce suverénně získal titul mistra světa, tentokrát na motocyklu 999. V loňském roce Baylissova Ducati 999 už nestačila novým japonským čtyřválcům. Troy předváděl naplno své jezdecké umění, když se mu několikrát povedlo eliminovat výkonové výhody motorů jeho rivalů, nakonec ale skončil na 4. místě. A v letošním roce se Bayliss stal mistrem světa WSBK na již třetím modelu motocyklu, tedy 1098.
 „Před tímto závodním víkendem jsem mohl více relaxovat, protože víme, že jsme splnili naše předsevzetí. Vyhráli jsme jak titul v hodnocení jezdců, tak i titul v poháru konstruktérů. Když přijíždím do Portimaa, vím že už mám úkoly splněny a můžu být klidný. Těším se na závodění, myslím, že na této trati se pojede skvěle! Byl to velmi dlouhý a stresující rok a jsem docela unavený, ale zbyl mi dostatek energie na dva poslední závody. Velmi rád bych dokončil tuto sezonu a svou kariéru vítězstvím. Chci se pokusit vyhrát a užít si závodění bez tlaku, jsou to přece moje poslední dva závody.“


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...